DUGNAD: Frivillige hjelper Chris Nsamba med å oppfylle drømmen om å sende den første uganderen til verdensrommet. Foto: AFP PHOTO / Michelle SIBILONI
DUGNAD: Frivillige hjelper Chris Nsamba med å oppfylle drømmen om å sende den første uganderen til verdensrommet. Foto: AFP PHOTO / Michelle SIBILONIVis mer

Bygger romskip i mammas gjørmete hage

Skal sende Ugandas første astronaut til verdensrommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er mange av naboene til ugandiske Chris Nsamba (28) som mener at han er spik spenna gæren. I en gjørmete bakhage i utkanten av hovedstaden Kampala, konstruerer han det han håper skal være fartøyet som flyr den første afrikanske astronauten til verdensrommet.

Chris Nsamba, som er grunnleggeren av «Africa Space Research Programme», mener vitenskapsmenn gjennom tidene ofte har blitt feilaktig oppfattet som gale.

Ikke helt NASA Det er langt til NASAs oppskytingsrampe på Kennedy Space Center i Florida og i hagen til Chris sin mamma er det lite som minner om høyteknologiske nyvinninger. Det hvite og blå flyet har fått navnet «African Skyhawk» og står lent på provisoriske treramper.

WAX ON, WAX OF: En frivillig jobber med finpussen. Håpet er at «African Skyhawk» skal nå målet om å fly i 80 000 fot høyde i løpet av 2012. Foto: AFP PHOTO / Michelle SIBILONI
WAX ON, WAX OF: En frivillig jobber med finpussen. Håpet er at «African Skyhawk» skal nå målet om å fly i 80 000 fot høyde i løpet av 2012. Foto: AFP PHOTO / Michelle SIBILONI Vis mer

Prosjektet har fått hjelp av 600 frivillige i prosjektets første fase, der målet er å kile verdensrommet på magen i en høyde av 80 000 fot, eller 24,4 kilometer over jordens overflate.

2012 Dersom den ambisiøse ingeniøren når sitt mål med «African Skyhawk» en gang i løpet av 2012, er planen å bygge afrikas første romferge. Ifølge engelske Daily Mail, er han overbevist om at han vil lykkes med å skyte opp romfergen i løpet av fire til seks år.

- Dette handler ikke om penger, konkurranse eller stolthet. Dette prosjektet dreier seg om fremgang for et helt kontinent. Vi vil at Afrika skal delta med kunnskap om menneskenes framtidige skjebne, sier Chris Nsama, ifølge Daily Mail.

Skepsis Skeptikerne stiller spørsmål ved om dette i det hele tatt kan la seg gjøre. Nsamas romprosjekt er helt avhengig av pengedonasjoner og frivillig arbeid. Uganda har ikke tidligere noen erfaring med romfart.

GAL?: I nabolaget i utkanten av Kampala tror mange at Chris er gal. Foto: AFP PHOTO / Michelle SIBILONI
GAL?: I nabolaget i utkanten av Kampala tror mange at Chris er gal. Foto: AFP PHOTO / Michelle SIBILONI Vis mer

- Jeg har trent mannskapet i avansert astronomi. De er nå veldig flinke til å gjøre kalkulasjoner og til å identifisere diverse objekter, sier Nsama.

Trening På spørsmål om hvordan han har tenkt til å trene astronautene til oppdrag i vektløs tilstand sier han følgende:

- Jeg har en jetmotor som fungerer. Jeg planlegger å bygge en tunnel og plassere jetmotoren i den ende enden. Når jeg kaster inn en mann i den andre enden vil han sveve på en tilsvarende måte som man gjør i verdensrommet.

FØLGER MED: Mammaen til Chris Nsamba følger nøye med når sønnen konstruerer «African Skyhawk» i hennes bakhage. Foto:  AFP PHOTO / Michelle SIBILONI
FØLGER MED: Mammaen til Chris Nsamba følger nøye med når sønnen konstruerer «African Skyhawk» i hennes bakhage. Foto: AFP PHOTO / Michelle SIBILONI Vis mer
OPTIMIST: Chris Nsamba lener seg på vingen av sitt hjemmelagde vidunder. Foto: AFP PHOTO / Michelle SIBILONI
OPTIMIST: Chris Nsamba lener seg på vingen av sitt hjemmelagde vidunder. Foto: AFP PHOTO / Michelle SIBILONI Vis mer