Bygger teltby i Pakistan

President Pervez Musharraf i Pakistan vil bygge en teltleir nær den ødelagte byen Musaffarabad med plass til en halv million mennesker, samtidig flykter overlevende ofre fra byen i stort og stigende antall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ISLAMABAD (Dagbladet): Ei uke etter at jordskjelvet ødela hovedstaden i den pakistanske delen av Kashmir, har mange av byens overlevende ofre bare én plan for framtida:

De vil flykte fra hjembyen og begynne livet på nytt et annet sted.

To dager etter det ødeleggende jordskjelvet, som ifølge offisielle, men usikre anslag drepte rundt 11 000 av byens innbyggere, da veiene til byen ble åpnet, begynte folk å flytte.

Da veiene til byen ble åpnet, begynte folk å flytte.

Den engang så billedskjønne byen omringet av mektige fjell, der elvene Jhelam og Nilam møtes, tømmes nå for et ukjent, men stort og stigende antall mennesker som ikke har noe sted å bo.

Ikke engang et telt.

Til Rawalpindi

De rike pakker sine gjenværende eiendeler og fyller opp bilene sine og legger i vei sørover. Langs veien har vi sett biler lastet med kjøleskap, fjernsyn, vaskemaskin, mikrobølgeovn, kofferter, vesker og hva de nå har berget ut av det huset de hadde.

Bygger teltby i Pakistan

De fattigste samler sine eiendeler i bylter og klatrer opp på taket av de overfylte bussene. De litt mindre fattige løser billett eller tar en av minibussene, også de overfylte.

De aller fattigste, som ikke har 11 kroner til en bussbillett, tar landeveien fatt.

Deres vanligste reisemål er Rawalpindi, den allerede overbefolkede tvillingbyen til hovedstaden Islamabad, som fra før av har nær 1,5 millioner innbyggere. Der har mange av flyktningene verken hus eller arbeid eller skole til barna. Men det har de heller ikke i Musaffarabad.

Ingenting venter på dem i Rawalpindi, men de vil vekk fra skrekken som ristet livet deres i filler forrige lørdag.

En teltby med plass til 500 000 innbyggere skal nå settes opp nær ruinene av Musaffarabad, sier president Pervez Musharraf. Dette skjer med støtte fra FN.

Denne kjempebyen av telt, som vil få flere innbyggere enn Oslo, kan også ta imot hjemløse fra landsbyene omkring Musaffarabad og gi dem ly for vinteren.

Distriktet Musaffarabad, byen med omland, har om lag 850 000 innbyggere. Hvor mange av disse som nå er uten tak over hodet er ennå ukjent, for hjelpemannskap har ennå ikke nådd de avsidesliggende landsbyene og bygdene.

Man tror 70 til 80 prosent av husene er ødelagt.

Myndighetene håper å dempe avfolkingen av hovedstaden i pakistansk Kashmir. Det er politisk viktig, ikke bare for å unngå ytterligere press i storbyene.

Både India og Pakistan gjør krav på hele Kashmir. Etter tre kriger er Kashmir delt mellom de to land langs den såkalte «Kontrollinja». I Pakistan har området status som «sjølstyrt delstat».

Et avfolket Kashmir ville være et nederlag for Pakistan.

Knuffing og kaos

Hver dag kjører det nå 10 busser med 45 plasser i hver mellom Musafarrabad og Rawalpindi. Alle er overfylte. Og rundt 40 minibusser med 18 seter i hver går daglig samme vei.

Ved hver avgang er det kamp om plassene, knuffing og kaos.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer