Byggerekord på Vestbredden

De israelske bosetningene øker i omfang, ifølge den israelske fredsbevegelsen.

BYGGEREKORD: Israelske bosettere bygger som aldri før på Vestbredden. Foto: AP
BYGGEREKORD: Israelske bosettere bygger som aldri før på Vestbredden. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bygges som aldri før i de israelske bosetningene på Vestbredden, viser en kartlegging den israelske fredsbevegelsen har gjennomført.

Siden den israelske regjeringen opphevet byggestansen i bosetningene 26. september, er det satt i verk bygging av 1.649 nye boliger i bosetningene, opplyser Peace Now.

Den nye rapporten fra Peace Now viser at det nå pågår byggevirksomhet i 63 bosetninger, alle opprettet i strid med folkeretten på okkupert land.

Gjennom hele 2009 ble det satt i verk bygging av 1.888 boenheter i bosetningene, og virksomheten de siste seks ukene har dermed mer enn veid opp for den ti måneder lange byggestansen tidligere i år.

Kritikk Statsminister Benjamin Netanyahus beslutning om å åpne for fortsatt bygging i bosetningene, høstet krass internasjonal kritikk og resulterte i at palestinerne forlot forhandlingsbordet.

USA har nå lagt fram en ny plan i fem punkter, i et forsøk på å få forhandlingene tilbake på sporet.

Den israelske regjeringen har nå planen til vurdering.

Byggestans Et av punktene i planen er en 90 dager lang byggestans i bosetningene, noe Netanyahu tidligere har nektet å gå med på.

Kravet om byggestans gjelder imidlertid ikke for Øst-Jerusalem, som ble okkupert av Israel i 1967 og som palestinerne vil ha som hovedstad i en framtidig stat.

President Mahmoud Abbas har gjort det klart at palestinerne ikke kommer til vende tilbake til forhandlingsbordet, så lenge Israel bygger videre i de okkuperte områdene.

(NTB)