Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandale kan vokse

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) sier han tar kritikken på største alvor. Samtidig tør han ikke å garantere at byggesprekken ikke vil vokse ytterligere.

TAR KRITIKK: Olemic Thommesen sier han tar meldingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen på alvor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TAR KRITIKK: Olemic Thommesen sier han tar meldingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen på alvor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingspresident Olemic Thommesen (H) og presidentskapet fikk i dag flengende kritikk av Stortingets kontrollkomité etter byggesprekken som har rystet Stortingets grunnmurer.

En samlet kontroll- og konstitusjonskomite - inkludert Thommesens eget parti - betegnet håndteringen fra presidentskapet som sterkt kritikkverdig.

Foreløpig er sluttsummen på prosjektet 1,8 mrd, noe som er hele 700 millioner kroner dyrere enn Stortinget ble forespeilet i 2015.

Nå viser det seg at prosjektet kan bli enda dyrere.

Dagbladet vet at Stortingets parlamentariske ledere og kontroll- og konstitusjonskomiteen i et informasjonsmøte med presidentskapet for en tid tilbake, fikk beskjed om at det er usikkert om også dette anslaget vil holde.

- Vi fikk høre at reserveanslaget kan komme til å ryke. Vi ga da beskjed om at hvis det skjer, vil vi ha beskjed om det før Stortinget går fra hverandre. Det hadde vært greit for alle parter å få det avklart før sommeren hvis det blir en ytterligere sprekk, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

Tør ikke garantere

Stortingssesjonen avsluttes allerede neste onsdag - uten at politikerne har hørt noe mer om saken.

Stortingspresident Olemic Thommesen sier de jobber med å kartlegge hvorvidt sprekken kan vokse ytterligere.

- Det arbeides med en analyse på det, og jeg har ikke noen kommentar til det, utover at vi arbeider med utgangspunkt at vi skal holde oss innen de 1,8 milliardene, sier stortingspresidenten.

- Kan du garantere at det ikke overskrider 1,8 mrd?

- Jeg har ikke noen kommentar til det, utover at vi forholder oss til en ramme på 1,8 mrd, sier han til Dagbladet.

Kostnadene knyttet til byggeprosjektet i Prinsens gate 26, en eiendom som ligger vegg i vegg med - og som tilhører - Stortinget, har løpt løpsk siden prosjektet ble igangsatt i 2013.

Tar kritikk seriøst

Rehabiliteringen av Stortingets kontorbygg i Prinsens gate 26 og bygging av ny innkjørsel til stortingsgarasjen skulle opprinnelig koste 136 millioner kroner. Men så vokste anslaget år for år, først til 660 millioner kroner, deretter til 1,1 milliarder kroner, så til 1, 45 milliarder og i 2017 til 1, 8 milliarder kroner.

Riksrevisjonen har kritisert at Stortingets beslutning om å bevilge penger til prosjektet ble fattet på ufullstendig grunnlag.

Samtidig har presidentskapet og administrasjonen nektet for at de har tilbakeholdt informasjon.

De har varslet et rettskrav mot konsulentselskapet Multiconsult for 67 millioner av overskridelsen, samtidig som de har påpekt at Riksrevisjonens rapport bare belyser en liten del av kostnadsoverskridelsene.

Thommesen hadde ikke lest innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen da Dagbladet snakket med ham fredag, men sier han tar kritikken seriøst.

Glad for støtte

– Presidentskapets utgangspunkt er at vi vil ta kritikken på største alvor og gå inn i de enkelte punktene komiteen løfter fram og håndtere dem videre med sikte å finne fram til løsninger. Vi har allerede iverksatt et arbeid knyttet til de anbefalinger Riksrevisjonens rapport gir, og vil ikke bli overrasket om det er sammenfall på flere punkter mellom de to, sier Thommesen.

Han mener presidentskapet allerede har tatt grep etterhvert som problemene har kommet på bordet de siste årene, blant annet ved å styrke prosjektledelsen på huset juridisk og bygningsfaglig.

Han ser ingen grunn til å ta sin hatt og gå, slik Senterpartiet og SV har tatt til orde for.

– Jeg mener det ikke er grnnlag for å gå av med et slikt utgangspunkt, og er glad for at bredt flertall i Stortinget heller ikke slutter seg til det forslaget. Det viktigste er å lose dette i mål slik at vi får et godt prosjekt som er godt sikret og funksjonelt for Stortingets arbeid, sier han.

Hele Norges coronakart