Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandalen: Anklager Høyre for avledningsmanøver

Bjørnar Moxnes går hardt ut mot Høyre for ikke å følge opp ordene om kutt i Stortingets pengebruk.

ETTERLYSER PLANER FOR KUTT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes beskylder Høyre for å mangle handlekraft når det kommer til å følge opp utsagn om kutt i Stortingets pengebruk. Foto: Vidar Ruud/ NTB Scanpix
ETTERLYSER PLANER FOR KUTT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes beskylder Høyre for å mangle handlekraft når det kommer til å følge opp utsagn om kutt i Stortingets pengebruk. Foto: Vidar Ruud/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget vedtok forrige uke enstemmig å utvide fullmaktene til Stortingets skandaleomsuste byggeprosjekt med 90 millioner kroner. Uten tilleggsbevilgningen ville prosjektet stoppet opp i slutten av mai.

Et tilleggsforslag fra Rødt, der de ber om en plan for hvordan det kan kuttes innenfor Stortingets eget budsjett innen sommeren, ble derimot stemt ned.

Det vitner om mangel på handlekraft, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Ingenting har skjedd

- UREDELIG: Henrik Asheim kaller kritikken fra Rødt for dypt uredelig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- UREDELIG: Henrik Asheim kaller kritikken fra Rødt for dypt uredelig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- I februar sa daværende stortingspresident Olemic Thommessen at Stortinget må dekke deler av kostnadssprekken selv. Han sa også at han ville be Stortingets administrasjon om å lage en slik plan med sikte på «betydelige administrative besparelser». Dagen etter sa finanskomiteens leder Henrik Asheim til Dagbladet at det var viktig at Stortinget viste velgerne og skattebetalerne at vi kan ta noe av denne regningen selv.

- Siden har ingenting skjedd med dette. Høyre har vist liten handlekraft og vilje til å følge opp de fagre ordene. Det synes vi er for dårlig, sier Moxnes til Dagbladet.

Stortingets presidentskap har bedt administrasjonen om å styre nøkternt innenfor budsjettet for 2018. I tillegg jobbes det med budsjettet for 2019. Men det er ikke satt i gang arbeid med noen kuttliste for inneværende år.

- Man kan lure på om Høyre sa dette da skandalen ble avslørt for å prøve å avlede oppmerksomheten, sier Rødt-lederen.

- Sammenlikner epler med sko

Henrik Asheim (Høyre) kaller kritikken fra Moxnes for «dypt uredelig».

- Det mener jeg, oppriktig! sier han.

Asheim viser til at alle partiene på Stortinget var enige om at de først skulle behandle utvidelsen av fullmakten til Stortinget, slik at byggeprosjektet ikke skulle stoppe opp 1. mai.

Resten av økonomien i prosjektet skal behandles i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett som legges fram 15. mai.

- Moxnes blander ikke engang epler og pærer, han blander epler og sko. Det blir en meningsløs kritikk, sier Asheim.

- Når vi skal behandle restbeløpet i revidert nasjonalbudsjett, viser en enstemmig komité til stortingspresidentens og presidentskapets tydelige signaler om at deler av denne kostnaden skal tas på Stortingets eget budsjett, sier han.

- Men dette ble sagt i februar, er Stortinget i gang med en slik plan for «betydelige administrative besparelser»?

- Jeg vet ikke hvor langt de er kommet i å lage en slik plan, men når en enstemmig komité sier at det skal skje, er det et tydelig signal. Stortinget har også fått en ny direktør som startet i jobben sin 2. mai og en ny president. De må få tid til å se hvor disse kuttene kan tas, sier han.

Vil kutte Stortingets budsjettrammer

- Det vi sier i de enstemmige merknadene er at vi i revidert nasjonalbudsjett gir Stortinget rammer for hva de bør ta på eget budsjett, så må administrasjonen og komitéen finne fram til hva som kan kuttes, ut fra de midlene de får.

- Så dere vil kutte i rammene til Stortinget i revidert budsjett?

- Ja. Vi vil se på hvor mye av kostnadsprekken som kan og bør dekkes inn på Stortingets budsjetter, sier Asheim.

Moxnes: Kutt i blinde

Moxnes mener derimot dette blir « å kutte i blinde».

- Å kutte i rammeoverføringene til Stortinget i revidert nasjonalbudsjett uten å ha fått noen forslag til hva som kan kuttes, blir som å tenke på et tall og så vedta det, sier han.

- Vi mener det er bedre å ha på bordet hva en faktisk kan kutte. En føring som er viktig for oss, er at det ikke er renholderne som skal betale for presidentskapets amatørskap. Det er også derfor vi vil ha en plan for hvordan det skal kuttes. Det får vi ikke nå og det er synd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media