Byggeskandalen skal granskes

Utbyggingsskandalen ved det nye Rikshospitalet vil bli gransket av en uavhengig kommisjon. Dermed får statsråd Laila Dåvøy (KrF) viljen sin - til slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall i Stortinget tar den foreløpige rapporten fra Riksrevisjonen svært alvorlig, og vil nå ha granskning.

Rapporten som avslører uklare ansvarsforhold, svikt i rutiner og manglende kontroll fra Statsbygg, Sosial- og helsedepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet, presser nå fram en full granskning av byggeskandalen.

En slik granskning ble avvist i Stortinget i vår da arbeids- og administrasjonsminster Laila Dåvøy ba om seks millioner kroner til å endevende byggingen av nytt Rikshospital fra 1992 til i dag. Nå har stemningen snudd.

Som Norges Bank

Granskningskommisjonen kan bli av samme type som etter de store overskridelsene ved byggingen av Norges Bank.

Tekniske, økonomiske og samfunnsvitenskapelige eksperter skal finne ut hvorfor planleggingen og gjennomføring av gigantprosjektet på Gaustad i Oslo gikk galt. Ingen departementer eller etater vil gå fri for kritikk.

I 1990 ble nytt Rikshospital beregnet å koste 2,9 milliarder kroner. Den foreløpige sluttsummen er 5,4 milliarder kroner - etter at innflyttingen i det nye sykehuset så langt er utsatt tre ganger.

Glad statsråd

- Gledelig. Jeg har hele tida ønsket en veldig, veldig grundig gjennomgang av dette, sier Dåvøy.

Departementet kan begynne arbeidet for å nedsette en bred granskningskommisjon som ifølge Dåvøy skal «gi kunnskap om hva som gikk galt, som vi alle kan lære av til senere prosjekter».

Med de tre regjeringspartiene bak Dåvøy er det flertall sammen med Høyre, Frp og Ap for å komme til bunns i bygge-skandalen.

- Jeg synes absolutt at det er behov for en større granskning av utbyggingen ved Rikshospitalet, sier Trond Helleland (H).

- Vi vil ha granskning. Aller helst bør Stortinget sette ned en egen granskningskommisjon som kan gjøre rettslige avhør av folk som kan stilles personlig til ansvar i denne saken, sier Per Sandberg (Frp).

- Ap vil ikke motsette seg en slik granskning. Men vi må også avvente Riksrevisjonens endelige rapport til Stortinget, sier Jørgen Kosmo.