Byggetopp helerisiktet

I helerisaken mot Thomas Øye er også byggetopp Peter Aksel Nielsen (48) siktet. Han er fra før tiltalt i korrupsjonssaken mot Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Peter Aksel Nielsen ble varetektsfengslet med fullstendig isolasjon onsdag i forrige uke.

Han er en av de tre som er varetektsfengslet i helerisaken der David Aleksander Toska, som er etterlyst etter ranet i Stavanger, skal ha lånt millioner til Thomas Øye.

Politiet mener pengene stammer fra kriminell virksomhet.

- Lurte Røde Kors

Byggmester Peter Aksel Nielsen er også tiltalt i den såkalte Røde Kors-saken.

Økokrim har tatt ut tiltale for grov utroskap mot tidligere administrasjons- og økonomisjef i Røde Kors og hans to brødre. Nielsen er bror til den tidligere Røde Kors-sjefen.

Ifølge tiltalen skal de ha underslått over sju millioner kroner fra Røde Kors i forbindelse med rehabilitering av bygningsmassen i organisasjonens hovedkvarter i Chr. Krohgs gate 15 i Oslo.

Rettssaken mot de tre brødrene er berammet til 16. august i Oslo tingrett. Økokrim mener rundt seks millioner kroner skal ha blitt overført til kontoer brødrene hadde i utlandet.

Flere siktelser?

Dagbladet får bekreftet at Nielsen er en av de sju som nå er siktet i helerisaken.

Hans forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs, vil ikke kommentere detaljer i siktelsen.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier Holager Andenæs.

Ifølge Dagbladets opplysninger mener Nielsen at det var han som lånte David Aleksander Toska pengene som Toska igjen lånte til finansmannen Thomas Øye.

Dette tror ikke politiet. De mener Nielsen visste at de fem millionene stammet fra kriminell virksomhet.

Avdeling for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt utelukker ikke at flere kan bli siktet i saken.

- Engasjert av Toska

En 33 år gammel kamerat og forretningspartner av Toska ble pågrepet etter en omfattende politiaksjon torsdag, og varetektsfengslet lørdag.

33-åringen nekter straffskyld, men ble fengslet i to uker med fullstendig isolasjon. 33-åringen hevder han sommeren 2001 ble engasjert av David Aleksander Toska til å drive inn pengene som ble overlevert kontant i en koffert.

33-åringen ble i mai 2003 dømt til 11 års fengsel for brudd på narkotikaparagrafen og våpenloven. Han begynner å sone straffen 10. august.

Schibsted-arving Harald Undrum er også siktet i saken, men ikke varetektsfengslet. Undrum vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Det blir understreket overfor Dagbladet at etterforskningen av den såkalte Øye-saken i utgangspunktet ikke har noe med Stavanger-ranet å gjøre, men politikilder mener det kan finnes en rekke koblinger mellom flere forretningsmenn og pengetransaksjoner gjort av det kriminelle miljøet.

SLO TIL: Torsdag kveld slo politiet til mot forretningsadressen til en 33 år gammel kamerat og forretningspartner av David Aleksander Toska, alias «Mesterhjernen». 33-åringen hevder han ble engasjert av Toska for å få tak i millionene som ble lånt ut.