STREIKEFARE: Riksmekler Nils Dalseide (t.v.) og  informasjonsjef i Fellesforbundet Vidar Grønli møtte pressen tirsdag kveld for å snakke om pensjonsspørsmålet. Det ble avgjort 19 timer på overtid. Nå gjenstår spørsmålet om økt minstelønn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STREIKEFARE: Riksmekler Nils Dalseide (t.v.) og informasjonsjef i Fellesforbundet Vidar Grønli møtte pressen tirsdag kveld for å snakke om pensjonsspørsmålet. Det ble avgjort 19 timer på overtid. Nå gjenstår spørsmålet om økt minstelønn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Byggfagene krever høyere minstelønn

92 bedrifter kan gå ut i streik lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 6.000 bygg- og anleggsarbeidere i 92 bedrifter går ut i streik fra lørdag dersom ikke meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening fører fram.

En rekke store bedrifter som Veidekke, Skanska, NCC Construction og Block Berge Bygg vil bli omfattet av en eventuell streik - i tillegg til en lag rekke andre bedrifter i samme bransje landet rundt.

Partene har frist på seg til midnatt til å komme til enighet. Klokka 20.30 fredag kveld pågikk meklingen fortsatt.

- Det tar litt tid. Det er fortsatt ingenting som er avgjort, konstaterer Vidar Grønli, informasjonssjef i Fellesforbundet.

Rundt 18.000 medlemmer av Fellesforbundet er omfattet av avtalene det mekles om, så streikevarselet omfatter en knapp tredel av de organiserte i bransjen.

Minstelønn Da pensjonsspørsmålet ble ryddet vekk etter mekling i 19 timer på overtid i frontfaget, ble også den største nøtten fjernet for de mange overenskomstene som det skal forhandles om i privat sektor i ukene som kommer.

Men mange av de kommende oppgjørene har egne utfordringer - som for eksempel fredagskveldens mekling i byggfagene. Her står uenigheten blant annet om minstelønn, som Fellesforbundet krever å få hevet fra 77 prosent av gjennomsnittet i bransjen til 85 prosent av snittet.

Minstelønnsavtalen i byggebransjen er allmenngjort, og den fungerer derfor som et lønnsgulv og et sikkerhetsnett mot sosial dumping, ifølge LO.

Meklingen for byggfagene ledes av mekler Carl Petter Martinsen.

Hotell og restaurant Allerede lørdag er det duket for ny innspurt. Da handler det om hotell- og restaurantbransjen, som har frist søndag kveld.

Over 4.000 av Fellesforbundets medlemmer kan gå ut i streik fra mandag morgen, dersom innspurten i meklingen ikke fører fram.

Også denne meklingen er preget av krav knyttet spesielt til bransjen. Fellesforbundet ønsker et avtalepunkt som i klartekst gir rett til lokale forhandlinger - mot dagens formulering om lokale drøftelser.

Bransjen, representert ved NHO Reiseliv, ønsker på sin side økt fleksibilitet rundt arbeidstider og en egen lønnsskala for vikarer. Begrunnelsen er at det innebærer styrking av de som har heltidsjobb fordi det trygger arbeidsplassene.

Hoteller i kjeder som Rica, Thon, Clarion, Comfort, Quality, Radisson og Scandic vil bli berørt av en eventuell streik. Det samme vil restauranter som Peppes Pizza, Fridays og samtlige spisesteder på Gardermoen. Dessuten vil kantinedriften i regi av ISS, Eurest og Sodexo bli omfattet.

(©NTB)