Bygging av gasskraftverk blir trolig utsatt

Direktør Auke Lont i Naturkraft AS kjenner ikke til at selskapets eiere vil utsette byggingen av de to gasskraftverkene til etter stortingsbehandlingen av klimameldingen til våren, slik Dagsavisen og Bergens Tidende skriver i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke fått noe signal om at vi skal stoppe eller redusere tempoet i vårt arbeid med gasskraftverkene. Jeg regner med at eierne av Naturkraft AS vil be meg om en vurdering av det som skjedde i Kyoto, og at vi har en tett kommunikasjon i tiden framover, sier direktør Auke Lont til NTB.

  Etter det Bergens Tidende kjenner til, vil eierne Statkraft, Statoil og Hydro vente på regjeringens klimamelding, som skal legges fram til våren.

  Dagsavisen Arbeiderbladet skriver at Naturgass-eierne teller på knappene om de skal bruke om lag 3,8 milliarder kroner på et prosjekt som er stadig mer usikkert.

  Informasjonssjef Wenche Skorge i Statoil sa til NTB i går at «det ser definitivt ikke lysere ut for de to gasskraftverkene etter Kyoto-avtalen».

  Likevel er Naturkraft-sjefen som vanlig uforstyrrelig optimist etter fem dager ved Kyoto-konferansen.

Fornøyd Lont

- Jeg er veldig fornøyd etter Kyoto, sier Auke Lont.

 - Det som er slått fast i avtalen er at vi skal bruke mindre energi, at vi skal produsere mer ren energi, og at vi skal få til et samarbeid med utviklingslandene. Avtalen tillater at Norge øker sine utslipp noe i forhold til 1990. Det finnes en viktig grunn til det, og det er at Norge produserere ren energi. Det er nøyaktig det vi har sagt i tre år, sier Lont.

  Det er uvisst om Stortinget vil klare å avgjøre gasskraftverk-saken før vårsesjonen er over. Dermed kan det bli høst før en eventuell bygging kan starte.

  Etter planen skulle det første spadetaket tas i løpet av de første tre månedene i 1998. Det er styret i Naturkraft som formelt må fatte vedtak om utsettelse av byggestart.

Tidsfrist

- Naturgass må komme i gang med byggingen innen 1. april hvis vi skal overholde de tidsfristene som har ligget prosjektet. Anlegget på Kårstø skal etter planen starte opp 1. august år 2000, mens Kollsnes skal starte opp året etter, sier Auke Lont.

(NTB)