BEDRAGERITILTALT: Byggmester Harald Langemyhr og hans forsvarer Ellen Holager Andenæs i retten. Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX
BEDRAGERITILTALT: Byggmester Harald Langemyhr og hans forsvarer Ellen Holager Andenæs i retten. Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIXVis mer

Byggmester Harald Langemyhr frikjent for bedrageri

Men funnet skyldig i brudd på arbeidsmiljøloven. Politiet får krass kritikk for «ensidig» etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den omstridte byggmesteren Harald Langemyhr er i Oslo tingrett frikjent for bedrageri. Samtidig er han funnet skyldig på tiltalepunktene om brudd på arbeidsmiljøloven.

Politiet får sterk kritikk for «ensidighet» og «tunnelsyn» i etterforskningen.

Langvarig sak Saken mot Langemyhr har rullet og gått i en årrekke, og omfatter en rekke forhold. Hoveddelen av tiltalen han nå er frikjent for, gjelder anklager om millionbedrageri av Oslo kommune, i forbindelse med utbyggingen av Økern sykehjem og Sinsen barnehage. I tillegg var han anklaget for sosial dumping av sine polske arbeidere.

Tingretten gir aktors bevisførsel på bedrageripunktene det glatte lag, og mener tiltalepunktene er svært dårlig underbygd. Aktors påstand var fire års fengsel, bot på 500 000 kroner og inndragning av 711 000 kroner.

Retten - hoveddommer og to fagkyndige meddommere - finner at bedragerianklagene bunner i en personlig vendetta fra enkelte av Langemyhrs arbeidere - hvis versjon av saken blir funnet lite troverdige, bl.a. pga. sprikende forklaringer.

Også Langemyhrs medtiltalte Rafal Goran ble frifunnet for bedrageri.

17 millioner Langemyhr fikk stor oppmerksomhet da det kom fram beskyldinger om at firmaet hans, i forbindelse med utbedringen av Økern sykehjem, hadde svindlet, eller prøvd å svindle, Oslo kommunes bedrift Omsorgsbygg for til sammen 17 millioner kroner gjennom overfakturering.

Byggmesteren ble beskyldt for å ha trikset ved ulovlig forflytting av arbeiderne mellom og internt på byggeplassene, slik at utbetalingene til firmaet ble langt større enn de skulle vært.

Samtidig ble han anklaget for å innkvartere arbeiderne på kummerlige brakker, med flere per brakke enn det som er tillatt.

Langemyhr ble frifunnet på alle bedrageripunktene, men må betale 50 000 kroner i bot, og tilsvarende i inndragning, etter at retten fant påstandene om arbeidernes boforhold sanne. I tillegg er han funnet skyldig i momsunndragelse på 6250 kroner i forbindelse med kjøp av ei varmepumpe.

Krass politi-kritikk Byggmesterens omdømme og forretningsliv har utvilsomt tatt stor skade av saken; etter at saken ble kjent, gikk Langemyhrs firma fra overskudd til millionunderskudd på bare ett år. Retten tar hensyn til dette og gir domsutsettelse for forholdene han nå er funnet skyldig i.

Retten slutter seg til forsvarer Ellen Holager Andenæs' påstand om at politietterforskerne ukritisk har latt seg påvirke av de polske arbeidernes historier, og at de på et tidligere tidspunkt måtte skjønne at saken ikke kom til å holde vann.

Langemyhr var, samtidig med at bedragerisaken i Oslo ble etterforsket, siktet for sosial dumping i hjemfylket Vestfold. Denne siktelsen ble frafalt i januar 2009.

Dagbladet følger saken.