TILTALT: Byggmester Harald Langemyhr som nå er tiltalt for bedrageri på 18,4 millioner kroner. Arkivfoto: Anne Charlotte Schjøll
TILTALT: Byggmester Harald Langemyhr som nå er tiltalt for bedrageri på 18,4 millioner kroner. Arkivfoto: Anne Charlotte SchjøllVis mer

Byggmester Harald Langemyhr tiltalt for bedrageri

Langemyhr mener tiltalen er uforståelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Harald Langemyhr ble i dag tiltalt for bedragerier for minst 18,4 millioner kroner overfor Oslo Kommune ved Omsorgsbygg. I tillegg er han tiltalt for forsøk på bedragerier for 4,3 millioner kroner, i følge en pressemelding fra politiet. Det er selskapet Byggmester Harald Langemyhr AS i Tønsberg, daglig leder Harald Langemyhr selv og en ansatt i firmaet som er tiltalt.

Uforstående Langemyhr ønsker ikke selv å kommentere saken når Dagbladet ringer, men henviser til sin advokat Ellen Holager Andenæs.

- Langemyhr benekter enhver form for straffskyld, og er uforstående til tiltalen, sier Andenæs til Dagbladet.

Hun mener siste ord ikke er sagt i denne saken.

- Dette er ingen bedragerisak. Jeg tror økonomiavsnittet ved oslopolitiet kommer til å gå på en ny smell, sier hun.

Tilfreds Administrerende direktør Per Morten Johansen i Omsorgsbygg er fornøyd med at polietiet nå har tatt ut tiltale mot Langemyhr.

- Siste ord i denne saken er ikke sagt, sier Langemyhrs advokat Ellen Holager Andenæs. Foto: Erling Hægeland
- Siste ord i denne saken er ikke sagt, sier Langemyhrs advokat Ellen Holager Andenæs. Foto: Erling Hægeland Vis mer

- Vi er tilfredse med at politiet har trukket de samme konklusjonene som oss. Tiltale-beslutningen viser at det var riktig av oss å anmelde saken, og at det var riktig å bryte kontrakten med Langemyhr, sier han til Dagbladet.

- Vi avventer nå rettsaken, og har derfor ingen videre kommentar nå.

Startet i 2008 Politiet startet etterforskning av byggmester Langemyhr våren 2008, etter at mediene avslørte kritikkverdige boforhold og det som trolig var lovstridig avlønning av polske bygningsarbeidere i Oslo og Tønsberg. Harald Langemyhr ble senere på våren siktet for grovt bedrageri og forsøk på bedrageri overfor Oslo kommune. I juni 2008 ble han pågrepet og satt varetektsfengslet i fem uker mens politiet etterforsket saken.

Tiltalebeslutningen er i formiddag forkynt for Harald Langemyhr og dermed også for selskapet. Saken er sendt til Oslo Tingrett for beramming. Politiet vil be om at det settes av inntil 16 uker til behandlingen i retten.

I følge politiet fortsetter etterforskningen med sikte på å få ferdigstilt en bevisoppgave snarest mulig. Det vil bli begjært avholdt forberedende rettsmøte med retten, påtalemyndigheten, forsvarerne og de sakkyndige. Det er foreløpig uklart når saken kan behandles ved Oslo Tingrett.

Erklærte seg frikjent I januar i fjor gikk Langemyhr (43) tungt ut i media og erklærte stor lettelse over at politiet har frafalt den alvorlige siktelsen om sosial dumping som han pådro seg i forbindelse med behandlingen av polske arbeidstakere.

- Jeg er glad for at jeg nå er renvasket for å ha utnyttet andre mennesker. Siktelsen har gått ut over mitt gode navn og rykte, sa Harald Langemyhr til Dagbladet.no.

FORNØYD: Administrerende direktør Per Morten Johansen  i Omsorgsbygg er fornøyd med tiltalen mot Langemyhr.
Foto: Berit Roald/SCANPIX
FORNØYD: Administrerende direktør Per Morten Johansen i Omsorgsbygg er fornøyd med tiltalen mot Langemyhr. Foto: Berit Roald/SCANPIX Vis mer

Det viste seg at det bare var siktelse for et mindre forhold Langemyhr hadde pådratt seg i hjemfylket Vestfold, som var frafalt. Den langt mer alvorlige saken i Oslo er nå overlevert tingretten.