Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Byggskader på pepperkakehus skyldes dårlig planlegging»

Sintef Byggforsk advarer mot å ta lettvint på årets pepperkakehusbaking.

FOREBYGGING:  Hvem ønsker å la en hyggelig stund sammen med barna bli ødelagt av brannskader på hender? På bildet: Pepperkakebyen i Bergen.
Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
FOREBYGGING: Hvem ønsker å la en hyggelig stund sammen med barna bli ødelagt av brannskader på hender? På bildet: Pepperkakebyen i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle som har forsøkt seg med karamell-lim og former, vet at selv under konstruksjon av sukkerholdige byggverk, kan man iblant komme skeivt ut.

I år strekker Sintef Byggforsk ut en hjelpende hånd og advarer mot dårlig planlegging av pepperkakehus. I en forklarende graf viser de blant annet at slett prosjektering står for en fjerdedel av byggskadene, mens nesten like mye skyldes manglende vedlikehold.

Tykkelsen påvirker «En vanlig prosjekteringsfeil ved pepperkakehusbygging er å glemme at elementene har en tykkelse. Man må for eksempel ta hensyn til tykkelsen av veggelementene når man dimensjonerer taket — for ikke å snakke om pipa», skriver de.

Og fortsetter i samme skrå byråkratspråk:

«Forskning viser at de årlige kostnadene forbundet med utbedring av prosessforårsakede byggskader i bakenæringen beløper seg til omkring 7—11 % av årlig netto byggproduksjon».

Forskning kan være gøy - Vi vil vise at forskning også kan være gøy, sier markeds- og kommunikasjonssjef Veslemøy Nestvold i Sintef Byggforsk om den litt uvanlige manualen.

De har tidligere lekt seg med liknende artikler om fuglekasse, utedo og lekestue. Litt nyttig og litt gledesspredning.

- I tillegg er det litt alvor bak skjemtet også — ikke minst når det gjelder HMS og arbeidsprosess. Hvem ønsker å la en hyggelig stund sammen med barna bli ødelagt av brannskader på hender eller krangling om hvem som hadde skylda for at ene husveggen ble brent? Derfor synes vi det er hyggelig om folk kan humre litt i skjegget over våre anbefalinger, sier Nestvold.

De har allerede blitt kontaktet av andre som vil bidra med til å gjøre anvisningen enda bedre. For eksempel har de fått tips om hvordan sikre likestilling og universell utforming, som på nåværende tidspunkt ikke er en del av veiledningen. Men kanskje neste jul!

For de som vil ha mer: Her er hele rapporten.

Bildet er brukt med tillatelse fra Sintef Byggforsk og viser hva som forårsaker pepperhusskader. Slett prosjektering har altså størst konsekvenser.
Bildet er brukt med tillatelse fra Sintef Byggforsk og viser hva som forårsaker pepperhusskader. Slett prosjektering har altså størst konsekvenser. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling