KOLLAPSET: En boligblokk i byen Hualien var blant dem som fikk hardest medfart under gårsdagens jordskjelv. De nedre etasjene av bygget kollapset før bygget veltet. Video: AP Vis mer

Bygningene veltet under jordskjelvet: - Plutselig ble det ekstremt skremmende

Kraftig jordskjelv i Taiwan. Minst sju mennesker er døde og over 88 er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Taiwan ble i går kveld rammet av et kraftig jordskjelv med styrke på 6,4.

Minst sju mennesker er døde, 240 er skadd og det letes etter 88 mennesker som det ikke er gjort rede for, opplyser Taiwans nasjonale brannvesen onsdag.

Jordskjelvet skjedde like i nærheten av byen Hualien nordøst på Taiwan.

Skjelvet rystet øya like før midnatt tirsdag lokal tid. Flere bygninger i havnebyen ble rammet, og i løpet av natta har en rekke etterskjelv skremt innbyggerne i de rammede områdene.

Bygninger veltet

Skjelvet førte til at minst fire bygninger i byen veltet som følge av de massive rystelsene.

KRAFTIG: Armeringsjernet ble bøyd og revet i mens betongen ble knust under skjelvet. Foto: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix
KRAFTIG: Armeringsjernet ble bøyd og revet i mens betongen ble knust under skjelvet. Foto: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix Vis mer

Blant annet gikk det hardt utover hotellet Marshal. De nedre etasjene i bygget ga etter i det kraftige og grunne skjelvet, og bygget ble stående igjen halvveis veltet. Ifølge lokale medier er rundt 30 personer fanget i bygningens ruiner.

Mange av de andre savnede befinner seg også trolig i ruinene av kollapsede bygninger.

Fundamenter kollapset

En av de hotellansatte som befant seg i en av de nedre etasjene døde under skjelvet. Redningsmannskaper i byen forsøker fortsatt å redde ut to personer fra hotellet, og innsatsen som nå pågår i redningsarbeidet og jakten på savnede, er massiv.

STORE MANNSKAPER: Flere mellomstore bygg kollapset under skjelvet. Foto: / AFP PHOTO / PAUL YANG/NTB Scanpix
STORE MANNSKAPER: Flere mellomstore bygg kollapset under skjelvet. Foto: / AFP PHOTO / PAUL YANG/NTB Scanpix Vis mer

Bilder og videoer fra byen viser flere mellomstore bygninger som har veltet. De nedre etasjene er nærmest ødelagt med knust betong, glass og ødelagte fundamenter som står igjen.

En vedlikeholdsarbeider på Marshal Hotel ble reddet ut etter å ha befunnet seg i kjelleren da skjelvet inntraff.

- Først var det ikke spesielt stort. Vi har skjelv her hele tida, og det er ikke så dramatisk. Plutselig ble det ekstremt skremmende, sier Chen Ming-hui til det taiwanske byrået CNA.

- Ville gjemme meg under senga

SKADD HOTELL: Marshal Hotel ble kraftig rammet. En av hotellets ansatte døde da en av de nedre etasjene kollapset. / AFP PHOTO / PAUL YANG
SKADD HOTELL: Marshal Hotel ble kraftig rammet. En av hotellets ansatte døde da en av de nedre etasjene kollapset. / AFP PHOTO / PAUL YANG Vis mer

BBC er til stede i den taiwanske byen, som har rundt 100 000 innbyggere. De melder om kraftige etterskjelv gjennom natta, noe som også har vanskeliggjort redningsarbeidet.

Det er blitt meldt om minst ti etterskjelv etter tirsdag.

Innbyggerne har også blitt bedt om å holde seg unna skadde bygninger, og militæret er blitt satt inn i redningsarbeidet i byen. 40 000 hjem skal være uten vann etter skjelvet, og flere veier og bruer er stengt.

Vitner forteller til BBC at innbyggere løp gråtende og skrikende ut av bygninger da skjelvet traff.

- Det er første gang i mitt liv jeg har fått lyst til å gjemme meg under en seng. Hele familien min løp til slutt ut på gata. Det er helt utrolig at bygninger er blitt så hardt rammet, sier en kvinne ved navn Chieh til kanalen.

En video fra den britiske kringkasteren viser at redningsmannskaper bruker stiger og tau for å få ut personer som er innesperret i bygninger.

Flere skjelv

Skjelvet fant sted omtrent klokka 23.50, lokal til, rundt 20 kilometer nordøst for Hualien.

​ STENGT: Flere veier og bruer ble stengt etter skjelvet. Foto: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix
​ STENGT: Flere veier og bruer ble stengt etter skjelvet. Foto: REUTERS/Tyrone Siu/NTB Scanpix Vis mer

Taiwan har blitt rammet av flere jordskjelv de siste dagene, blant annet fem mindre skjelv i løpet av kort tid søndag. Øya ligger nær stedet hvor to såkalte tektoniske plater møtes, og dette er årsaken til at landet jevnlig utsettes for jordskjelv.

Landets verste jordskjelv i nyere tid, skjedde i september 1999 og ble målt til 7,6 i styrke. Den gang mistet 2400 personer livet mens naturkreftene herjet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer