Bygninger kollapset i Køln

Flere personer savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN / OSLO(Dagbladet.no): En bygning i Køln har kollapset og det fryktes at flere kan være innesperret.

Bygget huser de historiske arkivene i byen. Utenom arkivets egne ansatte, frykter man at det også er mange besøkende blant de som er rammet ettersom bygget er åpent for publikum på tirsdager.

Köln har ifølge lokalavisa det største byarkivet i Tyskland, og det er altså dette bygget som i dag kollapset.

Det er noe uklart hvor mange som er savnet.

Brannmannskapene sa at de lette etter ni personer som kan ha vært i en av to andre bygninger som ble dratt med da arkivbygningen falt i grus. Bygningen huser både boliger og et spillearkade.

Redningsfolk fra brannvesenet har i flere timer forsøkt desperat å trenge inn i denne bygningen fra baksiden. Men hele huset er tilsynelatende knust under en stor haug med ruiner.

Ifølge andre meldinger er fire personer savnet, blant dem et ektepar som bodde i nabohuset. Det raste også sammen. I tillegg melder nyhetsbyrået AP at to bygningsarbeidere er savnet fra selve arkivbykket.

- Alarm reddet mange

Talsmann for brannvesenet i Køln, Daniel Leupold, forteller til AP at de har funnet flere lettere skadd ved ulykkesstedet. Han forteller også at det er sannsynlig at det befinner seg folk inne i bygningen, men er usikker på hvor mange.

Ulykken fant sted rett før klokka 14 i dag. Alarmen gikk etter at hele eiendommen plutselig ble utsatt for en rystelse. Dette forvarslet ga mange mulighen til å komme seg i sikkerhet, før hele bygningen styrtet sammen.

Ulykken skyldes trolig anleggsarbeid i gata i forbindelse med bygging av en ny T-bane. To nabobygg med boliger ble også dratt med da arkivbygningen i Severinstrasse i sentrum av Köln kollapset i 14-tiden tirsdag ettermiddag.

Katastrofen har etterlatt et 30 meter bredt hull ut mot hovedgata. Et 50-70 meter langt område innover fra fasaden, ligger nå begravd i ruiner. Det er kommet opplysninger om at også deler av de omkringliggende husene er blitt sterkt skadd.

Et ektepar som befinner seg blant de savnede, bodde i en blokk som ligger vegg-i-vegg med arkivet.

- Vi går ut fra at det ligger mennesker i ruinene, sier Leupold.

- Som 11. september
Medarbeidere løp rundt i huset og ropte at alle måtte komme seg ut i en fart.

Vitner så store mengder med folk som styrtet ut av huset i Severinstrasse sør i Køln.

Historikeren Paul S. sier til Welt Online at han satt fordypet i middelalderhistorie da det begynte å riste.

- Det føltes som om noen slo kneet i bordet mitt. Alt begynte å riste og riste, som i et jordskjelv. Noen grep armen min og skrek «Ut, ut». Jeg slapp det jeg hadde i hendene og løp ut. Bak meg klappet hele bygningen sammen. Vaktene var fremdeles på innsiden, sier han.

Naboer forteller at husene ristet som om et jordskjelv fant sted, da hele bygningen styrtet sammen.

— Jeg så en kjempe støvsky. Hele området lå som mørklagt under en voldsom sky av støv som sto minst hundre meter opp i været, forteller Paraskevi Oustampasiadi(42) på den tyske stasjonen ntv. Han sier at det hele minnet sterkt om film fra terrorangrepet mot World Trade Center.

- Opp mot 30 drepte
Ambulansjesjåføren Alfred Hoovestadt befant seg hjemme, i et nabohus, da det smalt.

— Jeg har hørt fra mine kolleger, at det skal befinne seg opp mot 30 drepte i ruinene, sier han til Bild online.
Politi og brannvesen har sendt hundrevis av hjelpemannskaper til stedet. Helikoptre og hunder er satt inn i jakten på overlevende.

- Jeg satt med noen kollegaer i nærheten da det plutselig kom et stort brak, akkurat som det var et tog som gikk forbi. Så ble ble støyen høyere og høyere, så kjente vi store bevegelser. Plutselig, i løpet av sekunder, var hele området dekket i støv.

Bygningen var åpen for publikum ved tiden da den kollapset. Det ble gjort vedlikehold på en t-bane linje under gaten der bygningen står.

Over 180 brannmenn er sendt til åstedet. Det er satt i gang søk med hunder i ruinene, ifølge Frankfurter Allgemeine.

Hadde slagside

Redningsarbeidet gjøres ekstremt vanskelig av en overhengende frykt for at flere tilbygg og nabohus skal rase sammen.  Eksperter advarer om  at dette kan komme til å skje allerede i løpet av natta.

Det graves nå også for å forsøke å legge fortauet langs hovedgata fritt, slik at det er mulig å slå fast om tilfeldig forbipasserende også ble ramt. Ved 19-tida var det fremdeles ikke funnet noen begravde - verken skadde eller drepte.

Allerede i fjor sommer ble det registrert revner i veggene på arkivbygningen, uten at de ansvarlige i kommunen så noen grunn til å slå alarm.

Det ble heller ikke reagert i går, da medarbeidere på arkivet kunne konstatere at bygningen hadde fått en slagside på hele 11 grader.

Dagbladet kommer med mer.

Foto: EPA/OLIVER BERG/SCANPIX
Foto: EPA/OLIVER BERG/SCANPIX Vis mer
Foto:  EPA/JOERG CARSTENSEN/SCANPIX
Foto: EPA/JOERG CARSTENSEN/SCANPIX Vis mer