Bygninger raste sammen under jordskjelv på New Zealand

Flere mennesker bekreftet døde. Politiet advarer folk mot å gå inn i sammenraste bygninger for å redde sine kjære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: 65 mennesker er nå bekreftet omkommet. Ubekreftede meldinger anslår dødstallene til 2-400.

Et jordskjelv som er målt til 6,3 på Richters skala rammet byen Christchurch på New Zealand klokka 12.51 lokal tid (00.51 norsk tid).

Situasjonen er svært kaotisk og tapstallene stiger stadig. Det er fortsatt mange mennesker fanget i bygninger og begravet i bygningsmasser. Det er også ukontrollerte branner, noe som minsker sjansen for overlevende i bygningene. Redningsmannskapene kjemper en desperat kamp for å redde innesperrede mennesker.

- 65 mennesker er foreløpig bekreftet døde, men vi forventer at dødstallene vil stige. Vi konsentrerer oss om å redde mennesker som er fanget inne i sammenraste bygninger, sier politiet i Christchurch.

- Dette kan være vårt lands mørkeste dag, sier statsminister John Key fra Christchurch, etter å ha fløyet ned i ettermiddag lokal tid.

Stortingsrepresentanter unnslapp Den norske ambassaden på New Zealand arbeider nå med å få oversikt over nordmenn som befinner seg i landet, opplyser UD i Oslo. Det er ingen indikasjon på at nordmenn har omkommet, men UD ber nordmenn som befinner seg i New Zealand om å kontakte familie i Norge.

Transportkomiteen på Stortinget er i New Zealand og bodde på et hotell i sentrum av byen for bare to dager siden.

MANGE SKADD: Folk hjelpes ut fra ruinene av en bygning. Foto: New zealandsk TV3/Reuters/Scanpix
MANGE SKADD: Folk hjelpes ut fra ruinene av en bygning. Foto: New zealandsk TV3/Reuters/Scanpix Vis mer

- Trist og rart å se bilder fra Christchurc og jordskjelvet der. Kun to dager siden vårt besøk der. Da nyheten og skjelvet ble kjent var vi akkurat ankommet parlamentet i Wellington. Sjokk og sorg preget åpningen av parlamentet på New Zealand i dag, skriver Janne Sjelmo Nordås fra Senterpartiet på sin åpne Facebook-profil.

Klokka 05.45 meldes det at minst 30 mennesker er innesperret i Pyne Gound Guiness-bygningen. Redningsarbeidere har blitt kontaktet av mennesker på telefon og mail som ikke kommer seg ut. Det høres også skrik fra fortvilte mennesker. Totalt skal 200 mennesker være fanget i sammenraste bygninger.

I tillegg er to busser knust av fallende bygninger og øyenvitner sier døde mennesker hentes ut av bussene. Det er også meldt at et hotell skal ha kollapset.

Sitter fast En mann ringte fra Forsyth Barr-bygningen og fortalte at han og 19 kolleger ikke klarte å komme seg ut fra 12. etasje, fordi trappa var ødelagt. En annen mann har ringt fra 17. etasje i bygningen og sier han sitter fast med 23 andre.

En kvinne har sendt epost til kanalen 3 News, der hun skriver at er innesperret med fem kolleger i en bygning på Cathedral Square. Taket er rast sammen og både hun og kollegene er så fastklemt at de knapt kan røre seg.

Kirkespiret raste Den ikoniske katedralen i Christchurch er også rammet av jordskjelvet. Kirkespiret i katedralen har rast sammen og flere mennesker kommer seg ikke ut. — Jeg var på torget rett utenfor katedralen. Hele fronten har falt ned, og folk løp bort derfra. Det var folk inne også, forteller John Gurr, ifølge NTB. Han sier det er fullstendig kaos i hovedgata Colombo Street. — Det er vann over alt, det strømmer ut av bakken.
Politiet advarer Med så mange personer innesperret, frykter nå politiet at pårørende i sin desperasjon går inn i farlige bygninger for å redde sine kjære.

- Ikke gå inn i sammenraste bygninger eller grav ned i gjørma, sier politiet.

Tomt for ambulanser Så langt, klokka 03.48, er det meldt om seks etterskjelv, og det er flere branner i byen.

Legene sier de ikke har flere ambulanser å sette inn i arbeidet, så skadde blir fraktet av gårde i politibiler. Men både politiet og redningsmannskaper har problemer med å komme seg fram, siden jordskjelvet har ført til totalt trafikkaos.

- 30 FANGET: Minst 30 mennesker skal være inne i Pyne Gould Guiness-bygningen. Totalt skal 200 mennesker være innesperret i sammenraste bygninger. Foto: AP Photo/New Zealand Herald, Mark Mitchell/Scanpix
- 30 FANGET: Minst 30 mennesker skal være inne i Pyne Gould Guiness-bygningen. Totalt skal 200 mennesker være innesperret i sammenraste bygninger. Foto: AP Photo/New Zealand Herald, Mark Mitchell/Scanpix Vis mer

Statsminister John Key holder et ekstraordinært møte om situasjonen klokka 15 lokal tid. Deretter drar han rett til Christchurch.

- Vi gjør alt vi kan for å forsikre oss om at folk er trygge. Vi evakuerer sentrum, sier Key.

- Dette er en svært alvorlig situasjon. Så langt kan vi ikke kommentere dødstall. Vi vet rett og slett ikke. Men vi vet at flere store bygninger har kollapset, sier han.

Strigråt Therese Berg bor i Rangiora, bare 15 minutter fra Christchurch. Hun skjønte umiddelbart at skjelvet var alvorlig.

- Jeg ble så redd at jeg tok tak i barna mine og løp ut på fortauet. Der sank jeg sammen og strigråt, samtidig som jeg holdt fast i min yngste på tre år, sier hun til Dagbladet.no.

- Jeg ble kvalm av redsel.

Berg sier hun er evig takknemlig for at hun bor i Rangiora.

Foto: REUTERS/Christchurch Press/Iain McGregor/Scanpix
Foto: REUTERS/Christchurch Press/Iain McGregor/Scanpix Vis mer

- Stakkars de som er i Christchurch nå.

Mobilnettet nede National Business Reviews reporter Chris Hutching tar seg rundt i Christchurch på sykkel. Han sier til sin egen avis at det hersker fullstendig kaos.

- Jeg er midt i byen nå. Folk er omkommet. Latimer Square er full av mennesker som er evakuert. En kvinne ropte at et kjøpesenter hadde kollapset og hun mente det var omkomne der. Jeg er akkurat beordret bort fra en bygning der politiet sa det lå døde mennesker under ruinene.

- Det er en stor brann på hjørnet av Armagh og Hereford Street og helikoptre prøver å slokke den.  Jeg ser Hotel Grand Chancellor, som er 24 etasjer høyt. Hele den ene veggen er ramlet ut, sier Hutching.

Folk blir bedt om å bare sende SMS, siden mobilnettet har store problemer med å ta unna trafikken. Selv politiets nødnummer ligger nede.

Telecom har åpnet 280 telefonkiosker i området for gratisringing.

PS! Christchurch, som ligger på Sørøya, ble rammet av et jordskjelv med en styrke på 7,0 i september i fjor. Det førte til skader på rundt 100.000 bygninger, men ødeleggelsene var likevel ikke like omfattende som nå. Fjorårets jordskjelv førte til skader på 30 milliarder kroner.

Foto: REUTERS/Christchurch Press/Iain McGregor/Scanpix
Foto: REUTERS/Christchurch Press/Iain McGregor/Scanpix Vis mer

Christchurch er den største byen på Sørøya og har 390 000 innbyggere. New Zealand er utsatt for 14 000 jordskjelv i året. Av dem er 150 kraftige nok til at de merkes av mennesker, mens mindre enn ti gjør materielle skader.

HJELPES BORT: Bildene fra Christchurch levner liten tvil om omfanget av jordskjelvet. Det er meldt at mange er døde. Foto: New zealandsk TV3/Reuters/Scanpix
HJELPES BORT: Bildene fra Christchurch levner liten tvil om omfanget av jordskjelvet. Det er meldt at mange er døde. Foto: New zealandsk TV3/Reuters/Scanpix Vis mer