Bykampene: Går mot thriller

Det ligger an til å bli en nervepirrende innspurt i flere av de største byene. De rødgrønne ser ut til å beholde makta i Oslo og Trondheim, men Ap taper terreng over hele landet.

VALGKVELDEN: Da er endelig dagen her. Få med deg siste nytt om lokalvalget direkte i Dagbladets valgbod hele kvelden. Vis mer

I Oslo ligger Arbeiderpartiet an til å gå kraftig tilbake og kan gjøre sitt dårligste fylkestingsvalg noensinne. Med forhåndsstemmene i Oslo opptelt har Ap 19,8 prosent, ned 12,2 prosentpoeng fra valget i 2015.

MDG blir den store vinneren med nesten 17 prosent. Oppslutningen til Miljøpartiet De Grønne (MDG) er hele 8,7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2015.

STEMNING: Det ble full jubel på MDGs valgvake da Kveldens første offisielle prognoser kom. Vis mer

Det er likevel noe under hva partiet har fått på enkelte meningsmålinger.

For debutanten Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er det foreløpige resultatet 6,4 prosent, noe over hva partiet har fått på meningsmålingene. Det vil i så fall gi fire mandater.

Bergen: Fulltreffer FNB

I Bergen har Bompengepartiet sanket stemmer i takt med opprøret mot bompenger. Partiet ligger an til å få over 18 prosents oppslutning og 13 mandater i bystyret, mens Ap er nesten halvert siden 2015. Tallene er basert på 62.000 opptelte forhåndsstemmer.

Det var knyttet stor spenning til hvorvidt Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) ville klare å engasjere velgerne helt inn til valget. Prognosene for Bompengepartiet er da også noe lavere enn de mest optimistiske meningsmålingene kunne tyde på, melder NTB. På et tidspunkt ble partiet målt til 25 prosents oppslutning på gallupen.

Arbeiderpartiet går som ventet kraftig tilbake i Bergen, og får drøyt 19 prosents oppslutning på de første prognosene. Dette er litt over halvparten av hva partiet oppnådde for fire år siden, og partiet er bare marginalt større enn FNB.

VALG2019: På Frp sin vake har nettopp Christian Tybring Gjedde fått utdelt en lommevase. Hvorfor kan du se her. Vis mer

I Erna Solbergs hjemby vipper Høyre rett under 20 prosent. De går dermed tilbake litt over 2 prosentpoeng, men ligger likevel an til å bli største parti i Bergen.

Basert på forhåndsstemmene ligger dagens byrådskoalisjon av Ap, Venstre og KrF an til å få 17 av 67 mandater i bystyret og er dermed langt unna flertall.

Skal Arbeiderpartiet beholde makten, uten innflytelse fra FNB, må det inngå en bred koalisjon med SV, MDG, Sp, Venstre og Rødt, ifølge beregningene basert på 62 000 forhåndsstemmer.

Trondheim: Ottervik-katastrofe

Rita Ottervik og Arbeiderpartiet beholder trolig makten i Trondheim også etter dette valget, i alle fall dersom de første prognosene holder seg. Selv om partiet gjør et katastrofalt dårlig valg og går kraftig tilbake, ifølge de foreløpig talte forhåndsstemmene.

Basert på drøyt 37 000 forhåndsstemmer får Ap i Trondheim 24,1 prosents oppslutning, noe som er en tilbakegang på 17,2 prosentpoeng fra forrige kommunevalg i 2015.

SV og MDG gjør et brakvalg i trønderhovedstaden og får henholdsvis 11,8 og 11,7 prosents oppslutning, basert på forhåndsstemmene.

BAHARE: Per Sandberg og Bahareh Letnes er til stede i sofaen i valgboden. Vis mer

Basert på dette vil dagens konstellasjon i Trondheim med Ap, KrF, Sp og MDG miste flertallet. Dermed må Arbeiderpartiet og ordfører Rita Ottervik sondere også med andre partier for å finne flertall. Blant annet vil et samarbeid mellom Ap, SV, Rødt og MDG ha flertall i bystyret.

En enda bredere konstellasjon av Ap, MDG, Sp, KrF og SV vil også ha flertall.

Høyre står på stedet hvil i Trondheim med 19,9 prosents oppslutning. Partiet vil imidlertid ha store problemer med å sikre flertall med andre borgerlige partier.

Høyre-smell i Stavanger

Med en nedgang på 6,5 prosent på de første prognosene, er det Høyre som ser ut til å bli valgets største tapere i Stavanger. De får imidlertid med seg både Venstre, Ap, Frp og Krf, med henholdsvis nedgang på 4,3 prosent, 2,8 prosent, 2,7 prosent og 2,6 prosent på tur ned i heisen.

Kampen i Stavanger er likevel helt åpen. Oljehovedstadens valgvinner ser foreløpig ut til å bli Ap med 24,2 prosent, tett fulgt av Høyre med 22,5 prosent.

I likhet med Bergen, er det imidlertid Folkeaksjonen Nei til mer bompenger som har mest grunn til å juble med en framgang på 6,3 prosent. Også Rødt ser ut til å gjøre et svært godt valg, med 5,5 prosent opp fra valget i 2015 på de foreløpige prognosene.

STOR BEGEISTRING: MDG-toppene Arild Hermstad og Hanna E. Marcussen var fra seg av begeistring etter at den første prognosen ble offentliggjort. Vis mer

Ap-krise i nord

- Kollaps og sammenbrudd, det er dekning for alle de store ordene om Arbeiderpartiets situasjon både i Tromsø by og i Nord-Norge for øvrig, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, til Dagbladet.

Valgprognosene klokka 21 viser at Arbeiderpartiet er nede i 18,7 prosent i Nord-Norges største by. SV har gjort et brakvalg og ligger på 14 prosent. Ap ligger an til å miste hele fem representanter.

- Dette er Arbeiderpartiets dårligste valg i Tromsø noensinne og speiler situasjonen i hele Nord-Norge. De har mista fotfestet i den landsdelen partiet ble unnfanget, sier Fjellheim.

PUSTER HØYRE I NAKKEN: I Bergen ser Folkeaksjonen nei til bompenger ut til å gjøre at brakvalg. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Siste måling var Nordlys sin Infact-undersøkelse 4. september, da var Ap nede i 17 prosent. De havner altså så vidt over katastrofemålingen.

- Etter store politiske beslutninger som nærpolitireformen og forsvarsforliket er regjeringen er upopulær i Nord-Norge, men Arbeiderpartiet klarer ikke å kapitalisere på det og Senterpartiet framstår som det mest troverdige opposisjonspartiet. Det er sensasjonelt, mener redaktøren.

I Tromsø er Høyre nede i 15 prosent og Frp ligger på 7,8 prosent.

- Det skyldes Bompengepartiet som har kjørt en kile inn i den borgerlige leiren, sier Fjellheim.

Nå blir Senterpartiet nøkkelen.

- Tromsø blir et rødgrønt styre og Ap har fått seg en kraftig smekk. De må forholde seg til et veldig sterkt SV, Rødt og MDG som kan bli en større blokk enn Ap. Senterpartiet er jokeren og jeg tror Ap vil søke seg sammen med dem og SV, sier Fjellheim.