Bymiljøetaten med klar beskjed

Hvalrossen «Freya» har de siste dagene oppholdt seg i Oslo. Nå kommer kommunen med flere oppfordringer til byens befolkning.

Angriper: Kjendishvalrossen Freya fortsetter å skape kaos i Frognerkilen, og onsdag formiddag kom en padler litt for nær. Video: Ivan Larsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvalrossen «Freya» har de siste ukene blitt en stor snakkis. De siste dagene har hun oppholdt seg i Oslofjorden, etter å ha blitt observert flere steder langs kysten i Sør-Norge de siste ukene.

Torsdag morgen kommer Bymiljøetaten i Oslo kommune med en klar beskjed:

- Vis hensyn til hvalrossen Freya, skriver de på Facebook.

- Ikke gå nærmere

Hvalrossen som den siste tida har vært flere steder langs kysten i Norge, har de siste dagene befunnet seg i hovedstaden.

Nå ber Bymiljøetaten båtfolk og andre skuelystne om å holde avstand.

- Ikke gå nærmere enn ti meter med båt, vannscooter eller liknende. Kjør i lav hastighet, skriver de, og understreker at det gjelder uansett om dyret befinner seg på båt/brygge, eller svømmer i vannet.

De oppfordrer også til å holde avstand dersom man er i kajakk, på padlebrett eller liknende, samt holde avstand om man selv bader og unngå å lage støy nær dyret.

- Freya har til en viss grad blitt vant til mennesker rundt seg, men dette er et stort, vilt dyr som vi må ta hensyn til, både for dyrets egen skyld og for vår egen sikkerhet, presiserer de.

- Bør vurdere tiltak

Hvalrosser er vanligvis ikke stor fare for mennesker, men kan være overraskende raske på land dersom de føler seg truet.

- Nærgående folk kan framprovosere fluktsituasjoner der Freya skader seg selv på båter eller brygger. Det kan også føre til situasjoner der dyret blir vurdert å utgjøre en fare for mennesker. Dette kan utløse ønske om at Freya skal avlives, noe vi må unngå, legger Bymiljøetaten til.

Til nå har Freya ved flere anledninger blitt observert hvilende på båter. Det har forårsaket skade på flere av kjøretøyene.

- Eiere av båter i Frognerkilen bør vurdere tiltak for å forebygge at hvalrossen skal kunne komme opp i båten. Båter med et lavt akterparti som hvalrossen kan komme seg opp i bør om mulig fortøyes med akterpartiet vendt inn mot brygga.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer