Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byr Peer på dans

Riksteatret turnerer med fire ulike Peer Gynt-oppsetninger til høsten. Koreograf Jo Strømgren (26) har bydd Peer opp til dans. Og det blir en danseforestilling fri for hallingkast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den mørke salen på Black Box i Oslo danser Mattias Ekholm Peer Gynts kamp med seg selv og omverdenen. Det er en moderne dans, men Peers tidløse problemer er karakteristisk skildret i gebrekkelige numre.

- Jeg forteller ikke historien om Peer fra A til Å. Uttrykksmåten min er litt spesiell, og det forundrer meg ikke om akademikere, litteraturvitere og etablerte teaterfolk får sperre på dette, sier koreografen Jo Strømgren og trekker smilende på skuldrene. Trekke på skuldrene kan Jo gjøre. Som 24-åring ble han kalt det nye, store koreograftalentet i Norge. I dag - som 26-åring - er han så erfaren og suksessrik at han ikke lenger kan kalles for talent.

Til Frankrike

Jo Strømgren spilte fotball i Trondheim og skulle begynne på NTH, men da han var 17 begynte det å klø i dansefoten. Han danset seg gjennom Balletthøyskolen, og de siste årene har han vært tilknyttet Nye Carte Blanche i Bergen. Som koreograf fikk han sitt gjennombrudd med den kritikerroste forestillingen «Schizo Stories». Det foreløpige høydepunktet i hans turbokarriere er invitasjonen til å lage forestilling for det største moderne danseensemblet i Frankrike; Opera du Rhin. Der skal han sette opp sin «Alexie», som på fransk betyr dysleksi. Før Jo reiser ned til høsten, har de allerede danset hans «Schizo Stories» for et ballettblasert fransk publikum.

- Sprøtt. Men hvis dette går bra, kan det åpne en svær dør for meg, konstaterer Jo.

Banal og enfoldig

Uttrykksmåten til Jo er enkel. Selv kaller han koreografien sin «banaliteter satt i system».

- Jeg liker å gjøre små dagligdagse ting på scenen på en elegant måte. Det er så enkelt det jeg gjør, at det nesten er litt enfoldig, påstår han. Han er på go'fot med publikummet sitt og appellerer til unge mennesker. Det mener han skyldes at han henter inspirasjon fra TV, tegneserier og reklame. I tillegg til enkelheten er det produktiviteten som er hans varmerke. Bare i løpet av dette året har han ansvar for i alt tre hele forestillinger, pluss en rekke mindre koreografier. Når «Peer Pressure» er ferdig, skal han til Frankrike. Allerede har han to forestillinger til klare i hodet sitt: «Maskuline Mysterier» og «A dance tribute to the art of football».

- Enda flere forestillinger med enkelt innhold og pompøse titler, smiler Jo Strømgren.

Riksteatrets store «Peer-pakke» innholder også en dukketeateroppsetning og ungdomsforestillingen «Gjøglernes Peer Gynt». Stein Winge instruerer en klassisk teateroppsetningen.

UTEN HALLINGKAST: "Peer Pressure" er en moderne ballettforestilling.