- Byråd og ordførere må ta ansvar

SV-politiker Akhtar Chaudhry er opprørt over for få bekymringsmeldinger om omsorgssvikt og vold mot barn.

BEKYMRET FOR BARNAS VELFERD: Akhtar Chaudhry mener at byrådet i Oslo må skjerpe holdninger og rutiner slik at legevakta og andre instanser sender bekymringsmeldinger til barnevernet når det er grunn til bekymring. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET
BEKYMRET FOR BARNAS VELFERD: Akhtar Chaudhry mener at byrådet i Oslo må skjerpe holdninger og rutiner slik at legevakta og andre instanser sender bekymringsmeldinger til barnevernet når det er grunn til bekymring. Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no skrev i går at legevakta og andre offentlige instanser sender svært få bekymrings-meldinger om omsorgssvikt og vold mot barn til barnevernet.

Nå går SV-politiker Akhtar Chaudhry ut mot byråden i Oslo og landets øvrige ordførere og ber dem ta ansvar for å rydde opp i sviktende rutiner.

-Må ta ansvar
- Jeg blir veldig overrasket og skuffet over at landets største legevakt behandler 10 000 barn under ti år og ikke sender mer enn 100 bekymringsmeldinger, sier Chaudhry til Dagbladet.no.

- Her må byrådet i Oslo ta grep og skjerpe holdninger og rutiner. De må snakke med legevakta og andre etater og sørge for at velferd blir satt på dagsorden.

Byråd i Oslo Sylvi Listhaug (Frp) sier at det kontinuerlig arbeides med forholdet mellom barnevernet og ulike instanser, og at det er en prioritert oppgave i Oslo.

Vil holde møte
- Bydelene har satt i gang tiltak hvor det jobbes lokalt med samarbeid mellom barnehager, helsestasjoner, skoler og barnevernet etter at Bufetat gjennomførte noe som heter «Et åpnere barnevern» for noen år siden, sier Listhaug til Dagbladet.no.

- Når det gjelder legevakta kommer jeg til å holde et møte mellom barnvernet og legevaktstjenesten for å se om samarbeidet kan bli bedre. Vi må forsikre oss om at det meldes fra i de sakene hvor det er mistanke om omsorgssvikt slik at barn får hjelp.

Chaudhry tror at problemet med få bekymringsmeldinger kan være utbredt også blant mindre kommuners legevakter og barnevern.

Trenger nasjonal skjerping
- Når jeg ser hvordan legevakten i landets største kommune jobber blir jeg bekymret over hvordan små legevakter og barnevern jobber. Vi trenger nasjonal skjerping av holdinger og rutiner. Legevakta trenger ikke bevis på omsorgssvikt eller vold mot barn før de sender bekymringsmelding til barnevernet, sier Chaudhry.

Listhaug sier seg enig i dette, og sier at det er viktig at ikke bare offentlige instanser melder ifra når det er grunn til bekymring, men også at privatpersoner må gjøre dette.

- Det er bedre å melde en gang for mye enn en gang for lite, og denne holdningen må vi få inn i instansene, sier Listhaug.

JOBBER MED SAKEN: Byråd i Oslo, Sylvi Listhaug, sier at det kontinuerlig jobbes med bedre kommunikasjon mellom ulike instanser og barnevernet. Hun vil nå arrangere et møte mellom barnevernet og legevakta. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET
JOBBER MED SAKEN: Byråd i Oslo, Sylvi Listhaug, sier at det kontinuerlig jobbes med bedre kommunikasjon mellom ulike instanser og barnevernet. Hun vil nå arrangere et møte mellom barnevernet og legevakta. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET Vis mer