Byråden kaller Bydel Bjerke inn på teppet i dag: Krever løsning i fostermor-saken

Inga Marte Thorkildsen (SV) vil presentere løsning «der man setter seg ned med uhildet tredjepart».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter langvarig strid med barnevernet i Bydel Bjerke i Oslo, måtte fostermor Gro Mikalsen i Bjørkelangen mandag 29. februar si farvel til sin fostersønn (15) med autisme og Downs syndrom som hun hadde hatt omsorgen for i 14 år.

Etter Dagbladets avsløringer i fostermor-saken og Villa Eik-saken i samme bydel, har ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i dag kalt bydelen inn til et møte.

Forrige onsdag ble det klart at Bydel Bjerke fratas omsorgen for Lars (27) og Jonas (24) i omsorgsboligen Villa Eik, etter at bydelen gjennom flere år har latt de to unge mennene med alvorlig autisme ha et uforsvarlig omsorgstilbud.

Thorkildsen varsler nå at det kan gå mot en løsning også i fostermor-saken.

- Presentere løsning - Vi har innkalt bydelen til møte hos oss i dag for å gå gjennom flere forhold, samt presentere en løsning der man setter seg ned med en uhildet tredjeperson, sier byråd for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Thorkildsen ønsker ikke si noe mer enn dette nå, og viser til at hun skal redegjøre for Bydel Bjerke-avsløringene i Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre kommende onsdag.

Det er likevel på det rene at Thorkildsen har latt seg opprøre av det som har kommet fram så langt.

- Ikke til guttens beste Allerede 1. mars uttrykte hun overfor Dagbladet at hun ønsker nye forhandlinger mellom barnevernet i Bydel Bjerke og fostermora for å komme til en løsning til beste for den alvorlig utviklingshemmede fostersønnen.

- Jeg har lest saken, og på samme måte som folk flest i denne byen, har jeg også reagert på at det virker som om utfallet ikke er til guttens beste, uttalte Thorkildsen.

I Dagbladet forrige tirsdag, gjorde byråden det klart at hun ikke kan godta at en bydelsadministrasjon hever seg over både Fylkesmannen og Statens helsetilsyn i Villa Eik-saken.

- Verken kommunen som helhet, eller bydeler enkeltvis, står over lover og regler. Det sier seg selv. Vi plikter å følge disse, uttalte Inga Marte Thorkildsen.

Fredag gikk bystyrerepresentant Carl I. Hagen (Frp) ut i Dagbladet med krav om gransking av bydelsdirektøren og barnevernet i Bydel Bjerke.

- Veldig gledelig Fostermora er svært glad for at byråden nå krever løsning, slik at hun kan få fostersønnen hjem.

- Dette er veldig gledelig. Gutten min og jeg har aldri vært så lenge fra hverandre tidligere som det vi har vært nå. Nå håper jeg på en snarlig løsning, slik at jeg kan få ham hjem til påske, sier fostermor Gro Mikalsen til Dagbladet.

Verken bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen eller barnevernleder Marit Bratlie i Bydel Bjerke har besvart Dagbladets spørsmål i denne saken.

Bydel Bjerke-avsløringene

•Torsdag i uke 8 skrev Dagbladet at fostermor Gro Mikalsen skal skilles fra sin alvorlig utviklingshemmede fostersønn (15) med autisme og Downs syndrom fordi hun ikke er kommet til enighet med barnevernet i bydel Bjerke i Oslo om ny kontrakt.

•Dagbladet var til stede da fostermora tok et gripende farvel med gutten hun har hatt omsorgen for i snart 14 år.

•Unicef Norge reagerer sterkt på at barneverntjenesten i bydel Bjerke sier de er enige i at det beste for den utviklingshemmede gutten vil være å få bli hos fostermor, samtidig som barnevernet likevel velger å flytte gutten fra sine trygge omgivelser.

•Barneombudet har uttrykt bekymring om for dårlige fosterhjemskontrakter som går ut over barna.

•Saken har vekket sterke reaksjoner, og tidligere denne uka skrev Dagbladet at også politisk toppledelse i Oslo kommune ser på saken med bekymring.

•Bystyrerepresentant Carl I. Hagen (FrP) har reist krav om at det umiddelbart blir kalt inn til et ekstraordinært bydelsutvalgsmøte om saken.

Autisme-eksperter omtaler fostermor som «uvanlig flink». Likevel nekter barnevernet å innfri hennes krav, slik at hun kan fortsette som fostermor.

•Fostersønnen til Gro Mikalsen har fått advokathjelp.

•Solveig Horne: - Svært uheldig å måtte flytte fra velfungerende fosterhjem

•Barnevernet anklager fostermor for brudd på taushetsplikten

Fostermora nekter for at hun har sagt opp fosterhjemsavtalen og går til kamp.

• Lars og Jonas har alvorlig autisme. I bydel Bjerke får de ikke den hjelpen de trenger

•Carl I. Hagen fikk får noen år siden forsikring om at forholdene ved Villa Eik var ryddet opp i

•Ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen reagerer etter Dagblad-oppslag

• Bydel Bjerke ble totalslaktet: Barnevernet ville ta Hanne fra Angelique og brukte samme metoder som mot Gro Mikalsen

• Bydel Bjerke fratas omsorgen for Lars og Jonas i Villa Eik

• Her er den vonde hemmeligheten bak fostermoras konflikt med barnevernet

• Carl I. Hagen krever gransking av bydelsdirektør og barnevern i Bydel Bjerke

• Topp-politiker æreskjeller egen partifelle etter Bydel Bjerke-avsløringene

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer