S
SVis mer

Byråden om fostermorsaken: - Fosterforeldre må få flere rettigheter ved konflikt

Inga Marte Thorkildsen vil ha barneministeren på banen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er veldig bra at Fylkesmannen så tydelig understreker FNs barnekonvensjon og det nye, forsterkede lovverket for barns medvirkning, som jeg selv foreslo overfor Stortinget i sin tid, sier byråd for helse-, eldre- og sosiale saker i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Onsdag 10. august skrev Dagbladet at Fylkesmannen i Oslo og Akershus refser barneverntjenesten i Bydel Bjerke i Oslo for brudd på barnevernloven og FNs barnekonvensjon.

Dette fordi barnevernet ikke snakket med gutt (15) med Downs syndrom og autisme før de flyttet ham fra fosterfamilien han hadde bodd hos i 14 år.

- Må skje forbedringer

- Også barn med store funksjonsnedsettelser har rett til å bli hørt. Dette understrekes tydelig av Fylkesmannen. Her må det skje forbedringer. Det holder ikke å legge til grunn at en voksen person snakker på vegne av barnet. FNs barnekomite er dessuten tydelig på at ikke bare verbalt språk skal vektlegges. Også annen kommunikasjon som kroppsspråk og adferd skal tas i betraktning, sier Thorkildsen.

29. februar i år ble fostermor Gro Mikalsen skilt fra sin fostersønn (15) med Downs syndrom og autisme etter langvarig konflikt med barnevernet i Bydel Bjerke i Oslo.

Fostermora nektet å tegne ny kontrakt med barnevernet, med mindre hun fikk det kontraktsfestet at barnevernet ville sørge for tiltak slik at 15-åringen kunne ha blitt boende i hjemmet, dersom Mikalsen skulle bli syk med sykemelding.

Dette kravet mente barnevernet at de ikke kunne etterkomme, og flyttingen av fostersønnen fra fosterhjemmet til en barnebolig ble iverksatt - til tross for at barnevernet selv uttalte at det beste for gutten ville være å forbli hos fostermora.

Vil styrke fosterforeldrenes rettigheter

Fylkesmannen mener flyttinga var uungåelig, siden barnevernet og fostermora ikke kom til enighet om ny kontrakt.

Inga Marte Thorkildsen har merket seg at Fylkesmannen vurderer at det er utenfor deres myndighetsområde å ta stilling til om det var rett eller galt av barneverntjenesten å ikke gå med på fostermoras krav for sin fostersønn.

Byråden ser behov for at fosterforeldre får styrket sine rettigheter.

- Foster- og beredskapsforeldres svake posisjon er et tema som jeg mener barneministeren må ta fatt i. Vi vil ha flere til å bli fosterforeldre i Oslo, så vel som i Norge, og da tror jeg det er avgjørende at de får flere rettigheter ved konflikt, sier Thorkildsen og legger til:

- Når det er sagt, er det desto viktigere at barn får den sentrale plassen de skal ha, og ikke blir en tilskuer til sin egen sak.

- Barn skal høres

Byråden mener det er særlig viktig å tilrettelegge for at de mest sårbare barna blir hørt.

- Jeg er glad for fylkesmannens tydelighet, samtidig som barn skal høres i alle prosesser, ikke bare i forbindelse med vedtak. Det var hele poenget med lovendringene vi foreslo, og som Stortinget vedtok i 2014. Kvaliteten i barnevernet er avhengig av barns deltakelse hele veien, sier Thorkildsen.

Oslobyråden forteller at de jobber med et utviklingsarbeid kalt «Mitt Liv», hvor barn og unge samarbeider med barnevernstjenestene for at de skal bli best mulig for barna.

Dette omfatter alle bydelene i Oslo.