Søppelkaos i Oslo

Byråden om søppelkritikken: 
- Situasjonen har ikke vært akseptabel

Ser på muligheten til å si opp hele eller deler av kontrakten.

VARSLET MISTILLIT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes varslet i dag at han vil fremme mistillitsforslag mot Lan Marie Ngyuen Berg, dersom kontakten med Veireno ikke sies opp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VARSLET MISTILLIT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes varslet i dag at han vil fremme mistillitsforslag mot Lan Marie Ngyuen Berg, dersom kontakten med Veireno ikke sies opp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På en pressekonferanse i formiddag gjorde Rødt-leder Bjørnar Moxnes det klart at han vil fremme mistillitsforslag mot Lan Marie Ngyuen Berg (MDG), byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, dersom hun ikke hever avtalen med renovasjonsselskapet Veireno.

Moxnes krever at avtalen heves fra 1. januar 2018, og at en ny ordning skal være på plass innen den tid.

- Vi varsler i dag at hvis byrådet ikke beslutter å heve kontrakten med Veireno senest innen Rødts forslag behandles i bystyret, så har ikke Rødt lenger tillit til samferdselsbyråden, bekreftet Moxnes over Dagbladet tigliere i dag.

Nå svarer byråden på kritikken og sier at byrådet er nødt til å vurdere saken fortløpende.

- Vi må gjenopprette folk tillit

- Min førsteprioritet har hele tiden vært å få orden på avfallsinnhentingen i Oslo, og det vil det fortsatt være framover. Rødt vil rekommunalisere avfallsbehandlingen, men det har det så langt ikke vært flertall for i bystyret. Forslaget ligger nå til behandling i bystyret og skal behandles på ordinær måte, sier Lan Marie Ngyuen Berg til Dagbladet.

Hun forteller at byrådet ikke visste om Rødts varsel til mistillit, før det ble presentert klokka 12.00 i formiddag.

Like etter gikk Pål A. Sommernes av som leder av Renovasjonsetaten i Oslo kommune, på initiativ fra byråd Lan Marie Ngyuen Berg.

- Byrådsavdelingen har vært i kontakt med direktøren om dette over flere dager. Beslutningen er tatt på bakgrunn av en helhetlig vurdering. Situasjonen har vært av et slikt omgang, og vedvart over såpass lang tid, at det nå er riktig å få et nytt blikk på situasjonen, og få nye krefter inn i ledelsen i Renovasjonsetaten. Nå må vi få få innsamlingen av avfall i orden og gjenopprette folks tillit til Renovasjonsetaten, sier Berg.

- Ikke akseptabelt

- Hvilket ansvar mener byråden forrige byråd har i denne saken? Skulle kontrakten vært inngått på andre premisser, for eksempel ved at lønns- og arbeidsvilkår ble vektlagt på en annen måte?

- Det stemmer at vi arvet denne kontraktsinngåelsen fra Høyre-byrådet. Nå har vi bestilt en uavhengig gjennomgang som vil gi oss svar på en del av de spørsmålene dere stiller, og som vi sitter på. Situasjonen vi har havnet i har ikke vært akseptabel, og jeg ser frem til å hente erfaringer fra gjennomgangen og lære hva som bør annerledes neste gang.

- Dersom byrådet ikke sier opp avtalen med Veireno, mener Moxnes at det blir som å slå ring rundt et selskap med over 300 avvik på arbeidsmiljøloven. Hvordan stiller byråden seg til dette?

- Rapporten fra Arbeidstilsynet tar jeg på største alvor. Sånn skal det ikke være å arbeide for Oslo kommune, og situasjonen slik den beskrives i rapporten, var helt uholdbar. Det er Veireno sitt ansvar å rette opp i de brudd på Arbeidsmiljøloven som Arbeidstilsynet har avdekket, og de har formidlet til etaten at forholdene er ryddet opp i. Samtidig er det viktig for meg at Renovasjonsetaten følger utviklingen tett, for å sikre at Veirenos ansatte har en arbeidshverdag som er i tråd med loven.

- Kan byrådet virkelig forsvare å fortsette kontrakten med et selskap som bryter arbeidsmiljøloven?

- Vi gjør kontinuerlig vurdering av alle sider av denne saken, også muligheter for å si opp hele eller deler av kontrakten. Men som ansvarlig byråd for at de 660 000 innbyggerne i Oslo har en god avfallshåndtering, vil ikke jeg gjøre noen forhastede beslutninger i denne saken. Det er ikke slik at en annen leverandør står klar til å hente avfallet i morgen, dersom vi skulle heve kontrakten, sier Lan Marie Ngyuen Berg.

Hun sier hun har blitt forsikret at situasjonen skal være kraftig forbedret i løpet av januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer