Byråden som tør

Navn: Merete Agerbak-Jensen Alder: 32 Yrke: byråd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mangler ikke på friskuser i Høyre om dagen. Partiet holder seg plutselig med to: Unge Høyre-leder John-Ragnar Aarset (se annet sted på samme side) som drikker vin i parken i protest mot forbudet mot alkohol på offentlig sted, og arrangerer handletur for fattige. Og den unge miljø og samferdselsbyråden i Oslo, Merete Agerbak-Jensen.

Hun ble kjendis i Oslo politikken etter at Kari Eliassen måtte gå av etter et mistillitsforslag. Siden hun ble byråd, har den 32 år gamle Disen-jenta fulgt opp Eliassens miljøvennlige linje, til glede for partiets unge og til frustrasjon for mange av Høyres eldre bilvennlige medlemmer. Hun har nemlig markert seg som en engasjert byråd med mange miljøvisjoner for hovedstaden. Hun snakker om bedring av kollektivtrafikken, bilfrie gater, luftforurensning, piggdekkforbud og kildesortering. Hun har bevilget like mange millioner som hun er gammel av år til å tette hull i gater og veier.

I tillegg skal hun rydde og vaske bort søppel og skitt. Siste utspill fra den unge byråden er at hun ønsker å få de parkerte bilene vekk fra gatene og la ulven løpe fritt i Nordmarka. Mon tro hva de fine høyrefruer og -herrer på Oslo Vest tenker om en slik moderne høyrepolitikk? At hun vil redusere farten til 30 km/t i sentrale bystrøk kan vel også irritere mange.

Når Merete Agerbak-Jensen med sitt guttekorte svarte hår og knallfargede klær ikke snakker om Oslopakke 2 eller miljø og samferdsel, tar hun gjerne en kaffe eller et glass på Tivoli Bar ved Rådhuset. Denne damen, som nylig er hjemkommet fra ferie i Paris, sier nemlig hun har kontinentale drikkevaner. Det mener hun flere andre også burde ha. For på den måten unngår man flatfylla i helgene, hevder byråden, som har fungert som byrådsleder denne uka. På Tivoli Bar er det TV-skjerm som byråden kan se fotball på.

Selv om Agerbak-Jensen er fotballinteressert Lyn-tilhenger og nok kan sies å se litt guttete ut, har hun ingen ting til overs for macho-feminister. I protest mot kvinnegruppa Ottar, har nemlig den unge damen, som for øvrig er utdannet journalist, dannet en egen kvinnelig konjakklubb oppkalt etter edle dråper ved navn Otard. I protest mot machofeministene møtes den eksklusive kvinneklubb annenhver måned for konjakkdrikking og dannet dameprat. Kanskje er det her hennes friske utspill blir utformet?