REAGERER: Oslobyråd Inge Marte Thorkildsen (SV) vurderer hvilke eventuelle konsekvenser som vil komme etter internrevisjonens kritiske rapport om Bydel Bjerke. Her avbildet sammen med fostermor Gro Mikalsen i Oslo rådhus. Mikalsen er skilt fra sin fostersønn (15) med Downs syndrom og autisme etter årelang konflikt med barneverntjenesten i Bydel Bjerke. Foto: Christian Roth Christensen
REAGERER: Oslobyråd Inge Marte Thorkildsen (SV) vurderer hvilke eventuelle konsekvenser som vil komme etter internrevisjonens kritiske rapport om Bydel Bjerke. Her avbildet sammen med fostermor Gro Mikalsen i Oslo rådhus. Mikalsen er skilt fra sin fostersønn (15) med Downs syndrom og autisme etter årelang konflikt med barneverntjenesten i Bydel Bjerke. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Byråden vurderer konsekvenser: - Viser en ledelseskultur vi absolutt ikke skal ha i Oslo

Oslobyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) reagerer skarpt etter slaktrapport om Bydel Bjerke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ansatte i Bydel Bjerke i Oslo slakter egen ledelse. De rapporterer om en fryktkultur hvor ansatte ikke tør melde fra om feil i frykt for represalier og om en bydelsledelse som ikke er mottakelig for konstruktiv kritikk.

Dette går fram av en rapport fra Oslo kommunes internrevisjon som Dagbladet omtalte onsdag.

- Jeg reagerer på det som avdekkes i rapporten. Mye av det internrevisjonen påpeker her er helt uakseptabelt, og viser en ledelseskultur vi absolutt ikke skal ha i Oslo. Jeg forventer at det nå tas grep i bydelen, og at bydelen følger opp internrevisjonens anbefalinger, sier byråd for eldre- helse- og sosiale tjenester i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Oslos nest minste bydel, med sine 31 339 innbyggere og visjonen «En bydel for alle», får hard medfart i internrevisjonens rapport som i korte trekk viser følgende:

  • Pårørende har meldt fra om en bydelsledelse som ikke setter brukerne i sentrum, og internrevisjonen mener det kan stilles spørsmål ved om bydelen anerkjenner pårørende som en positiv ressurs.
  • De ansatte melder om en ledelse som ikke er mottakelig for konstruktiv kritikk og beskriver en situasjon hvor ansatte er redde for å melde om avvik i frykt for reprisalier.
  • Fylkesmannen har rapportert at bydelen kommer dårligere ut enn resten av Oslo og Akershus når det gjelder vedtak som blir omgjort hos dem, og mener dette sier noe om kvaliteten.
  • Revisjonen har avdekket mangler ved bydelens internkontrollsystem, at bydelen har vondt for å lære av feil og det påpekes at bydelen bør ta hensyn til menneskelige forhold i konfliktsaker.

- Skal ikke ha det sånn

- Fra dag én har byrådet understreket behovet for åpenhet og ydmykhet. At ansatte skal kunne snakke uten frykt for eventuelle represalier, at vi vil ha en kommune som lærer av feil, og som samarbeider, ikke minst med de mest hjelpetrengende innbyggerne våre.

- Det som ble avdekket på Villa Eik tidligere i våres var alvorlig. Vi skal ikke ha det sånn, sier Thorkildsen og fortsetter:

- Internrevisjonen har nå brakt på det rene at dette er et større problem enn det vi allerede hadde fått vite om. Rapporten forteller om foreldre og pårørende som lenge har hatt liten tillit til bydelen, og om konflikt med bydelen om tjenestetilbudet. Her er det en svikt i samarbeidet og tilliten mellom flere personer og i mange ledd over år, fastslår byråden.

Internrevisjonens rapport ble lagt fram for både Bydel Bjerke og byrådsavdelingen i går.

Vurderer konsekvenser

Thorkildsen legger ikke skjul på at hun nå vil vurdere hvilke eventuelle konsekvenser som vil følge av det som nå er avdekket.

- Det som er ekstra ille er at dette går direkte ut over barn og ungdommer og mennesker som er mer eller mindre hjelpeløse. Da forventer jeg at ledelsen er ekstra påpasselig med å sørge for god medvirkning og en ydmyk, åpen og lyttende kultur.

- Hva som vil bli konsekvensene, må vi komme vi tilbake til, sier Inga Marte Thorkildsen.

Bydel Bjerke understreker at de tar internrevisjonens rapport på alvor.

- Det er viktig og bra at internrevisjonen har gjennomført en revisjon i bydelen. Revisjonens rapport er både av positiv og negativ karakter. Vi tar rapporten på alvor og har sammen med tillitsvalgte og hovedverneombud i dag sett på de anbefalingene som gis. Arbeidet med tiltak og forbedringer starter umiddelbart, uttalte bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen i Bydel Bjerke til Dagbladet onsdag.