- Byrådet har en lang vei å gå

Bystyrepolitiker refser Oslo-byrådets kamp mot overfallsvoldtekter i hovedstaden.

MØRKT: De siste årene har antall overfallsvoldtekter i hovedstaden hatt en dramatisk økning. Slottsparken er et av stedene hvor jenter har blitt utsatt for overfallsvoldtekter gjentatte ganger. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MØRKT: De siste årene har antall overfallsvoldtekter i hovedstaden hatt en dramatisk økning. Slottsparken er et av stedene hvor jenter har blitt utsatt for overfallsvoldtekter gjentatte ganger. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke kom sluttrapporten fra en arbeidsgruppe nedsatt av Oslo bystyre for å vurdere innsats og tiltak i bekjempelse av voldtekt i hovedsatden. Arbeidsgruppen ble satt ned etter en rekke alvorlige overfallsvoldtekter i 2001, og foreslo blant annet belyste ferdselsårer og mer uniformert personell i gatene.

Bystyrepolitiker Anne Cathrine Berger (Ap) mener det blir gjort for lite.

- Forslagene til arbeidsgruppa er bra, spesielt på den forebyggende siden. Men når det gjelder det å sette i gang tiltak i områder som oppleves som utrygge byrom, og hvor det har skjedd overfallsvoldtekter, har byrådet en lang vei å gå, sier Berger til Dagbladet.

- Utrykningsgruppe og trygghetsindeks Hun mener vi må se til utlandet hvor statistikken er bedre.

IKKE FORNØYD: Anne Cathrine Berger (Ap) synes det gjøres for lite for å hindre overfallsvoldtekter i Oslo. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
IKKE FORNØYD: Anne Cathrine Berger (Ap) synes det gjøres for lite for å hindre overfallsvoldtekter i Oslo. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Her savner vi at byrådet henter tiltak fra andre byer og land som faktisk har svært vellykkede resultater. København er en av disse. Her har man færre antall overfallsvoldtekter, Oslo har dobbelt så mange. Så tallenes tale sier sitt. Dette er fakta nok til at Oslo må endre strategi i sitt arbeid mot å bekjempe overfallsvoldtekter, mener Berger.

Ap-politikeren ønsker en egen trygghetsindeks som gjør at befolkningen kan følge myndighetenes arbeid for å gjøre utvalgte områder tryggere.

- Man velger ut utrygge områder i samarbeid med bydeler, og lager en plan for å gjøre det umiddelbart tryggere. Det tar ikke år og dag. For eksempel så er Sinsen t-banestasjon et typisk område som kan oppleves utrygt når mørket senker seg. Med en egen indeks kunne jeg som innbygger fulgt med på arbeidet for å gjøre den tryggere, sier Berger.

Ser til København Et annet av Bergs forslag er en egen utrykningsgruppe, som også er et tiltak hentet fra København.

TRYGGHETSINDEKS: Anne Cathrine Berger (Ap) vil ha en trygghetsindeks, slik København har.
TRYGGHETSINDEKS: Anne Cathrine Berger (Ap) vil ha en trygghetsindeks, slik København har. Vis mer

- Det er et samarbeid mellom representanter fra politi og kommunale etater, som umiddelbart etter at en overfallsvoldtekt har skjedd, rykker ut og ser hvordan man umiddelbart kan gjøre områder sikrere, sier Berger.

Byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen (V), er fornøyd med arbeidet som er gjort så langt.

- Dette er en arbeidsgruppe som har sett på hva Oslo kan gjøre for å bedre sikkerheten, men hovedoppgaven må det være politiet som har, sier Elvestuen til Dagbladet.

FORNØYD MED ARBEIDSGRUPPA: Ola Elvestuen (V), byråd for miljø og samferdsel. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
FORNØYD MED ARBEIDSGRUPPA: Ola Elvestuen (V), byråd for miljø og samferdsel. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET. Vis mer

Han sier det er flere mulige forebyggende tiltak.

- Vi har sett på flere muligheter. Tilstedeværelse i det offentlige rom, hvor vi vil bruke flere av våre ansatte på natterstid, og bruken av Oslovakter i enkelte områder er gode tiltak. Også nattkollektiv-tilbudet har blitt betydelig bedre de siste årene. Vi vil se på om vi kan forbedre dette enda mer, sier han videre.

- Det er ikke én som kan fikse problemet, men et samarbeid. Da trengs det systematisk arbeid over tid, sier Elvestuen.