Mistillit mot Lan Marie Berg

Byrådet i Oslo går av

Flertall for mistillitsforslag mot Lan Marie Berg (MDG). Dermed går byrådet i Oslo av.

FLERTALL: Byrådsleder Raymond Johansen sier byrådet i Oslo går av etter at det er flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot byråd Lan Marie Berg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) etter at både Rødt, Venstre, KrF, Frp, Høyre, FNB og Sp har varslet at de vil støtte forslaget, som ble fremmet av Frp.

- Jeg konstaterer at det er et flertall for mistillit mot byråd Lan Marie Berg. Jeg trekker da den konklusjonen at byrådet går av, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på bystyremøtet.

Bakgrunnen for mistilliten mot Berg er milliardsmellen på byggingen av ny reservevannforsyning til hovedstaden. Regningen er allerede fem milliarder høyere enn først antatt, og bystyret ante ingenting før i mai.

Lan Marie Berg har hele tiden framholdt at hun har gjort jobben sin både når det gjelder styringen av prosjektet og når det gjelder å informere bystyret.

Foretningsminsterium

Rødts gruppeleder Eivor Evenrud var nådeløs i sin beskrivelse av Berg, som hun mente gjentatte ganger hadde holdt tilbake informasjon fra bystyret. Rødt kunngjorde allerede i går at de ikke har tillit til Berg.

- I denne saken opplever vi helt klart at byråden har brutt informasjonsplikten, sa Evenrud på bystyremøtet.

Samtidig oppfordret hun Berg til å trekke seg frivillig.

Avtroppende byrådsleder Raymond Johansen opplyser at byrådet nå vil bli sittende inntil et nytt byråd er satt sammen - i samsvar med kommuneloven og reglementet for byrådet.

- I mellomtida vil byrådet opptre som et forretningsministerium. Det betyr at byrådet i all hovedsak bare skal gjøre det som trengs for en trygg styring av byen, og vise stor tilbakeholdenhet med å fremme saker det er uenighet om, eller fatte enkeltbeslutninger som et seinere byråd ikke kan eller bør omgjøre, sier han.

TEKNISKE PROBLEMER: Byrådsleder Raymond Johansen klarer ikke å slå på web-kameraet i det viktige møtet om mistillitsforslag mot byråd Lan Marie Berg. Vis mer

- Alvorlig situasjon

Oslo-ordfører Marianne Borgen betegner dette som «en alvorlig situasjon for Oslo». Hun opplyser at hun torsdag vil møte alle gruppelederne i bystyret for å vurdere mulighetene for et nytt byråd.

Det parlamentariske grunnlaget og sammensetningen i bystyret er fortsatt det samme.

- Jeg tror at gruppelederne i bystyret vil ha ganske stor interesse av at man ganske snart finner en løsning til å få et byråd som er styringsdyktig med parlamentarisk grunnlag i bunnen, sier Borgen.

Ordføreren sier at hun har respekt for bystyrets flertallsvedtak.

MISTILLIT: Lan Marie Berg sier det ikke blir aktuelt for henne å sitte i et nytt byråd etter at det ble flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot henne. Vis mer

- Svært overrasket

Lan Marie Berg møtte pressen etter at det ble klart at byrådet måtte gå av. Hun betegner mistillitsforslaget som grunnløst.

- Jeg er svært overrasket over at Rødt i dag velger å gå sammen med FrP og høyresiden for å kaste et rødgrønt byråd, sier hun.

Raymond Johansen sier at han ønsker å fortsette parlamentarisk samarbeid med partiet Rødt, og opplyser at han har som ambisjon å danne byråd igjen med SV og MDG.

Berg opplyser imidlertid at det ikke er aktuelt å sitte i et nytt byråd. Hun står øverst på MDGs liste til Stortinget.

- Det er ikke noen hemmelighet at jeg hadde planlagt å gå av som byråd etter sommeren for å vinne valget og sikre en stor grønn gruppe for Stortinget, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer