Vil ha 160 kr i bompenger på de mest forurensede dagene

Byrådet i Oslo vil femdoble bompengene på dager med høy forurensning

- Håper det ikke blir nødvendig.

Oslo  20160404.
Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MDG) løser ut den første bysykkelen i årests sesong på Oslo S ved Østbanehallen mandag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20160404. Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg (MDG) løser ut den første bysykkelen i årests sesong på Oslo S ved Østbanehallen mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Allerede til vinteren ønsker byrådet i Oslo å øke bompengene til 160 kroner på dager med mye luftforurensning.

- Vi håper det ikke blir nødvendig å innføre. Men vi kan ikke ha det sånn i byen vår at folk må holde seg innendørs på grunn av luftforurensing, sier Lan Marie Berg (MDG), byråd for miljø og samferdsel, til NRK.

En utredning viser at så høye bompenger vil redusere biltrafikken i Oslo med 27 prosent og dermed biltrafikkens utslipp av NO2.

I fjor vinter var det fire dager med høy luftforurensning i Oslo. På slike dager vil tunge biler måtte betale 480 kroner i bompenger, hvis forslaget blir vedtatt i både Oslo og Akershus.

NAF syntes det er synd at byrådet fortsetter å foreslå akuttiltak istedenfor å sette inn langsiktige tiltak som bedrer luften. De ber om innfartsparkering og skyttelbusser.

- Byrådet jobber også med en rekke langsiktige tiltak, som miljøfartsgrenser, økte piggdekkgebyrer og tiltak mot utslipp fra havnen, svarer Berg.

I Bergen vedtok bystyret i mars at bompengene kan femdobles på dager med dårlig byluft. Det betyr at én bompassering kommer til å koste 225 kroner i rushtida for en personbil.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer