Vannskandalen i Oslo

Byråds-kritikken:
- Ikke kvinnehat

Opposisjonen i Oslo bystyre truer med mistillit mot Lan Marie Berg etter den rekordstore budsjettsmellen på Oslos nye reservevannforsyning. MDG-kollegaer mener kritikken handler om kvinnefiendtlighet. Opposisjonen er fullstendig uenig.

FÅR STØTTE: Flere MDG-kollegaer har den siste tida tatt samferdselsbyråd Lan Marie Berg i forsvar. De mener kritikken har sammenheng med at hun er en suksessrik kvinne. Det reagerer opposisjonen på. Foto: Vidar Ruud / NTB
FÅR STØTTE: Flere MDG-kollegaer har den siste tida tatt samferdselsbyråd Lan Marie Berg i forsvar. De mener kritikken har sammenheng med at hun er en suksessrik kvinne. Det reagerer opposisjonen på. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det stormer nok en gang rundt Oslos samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).

Etter den gigantiske budsjettsprekken for den nye reservevannforsyningen i Oslo, har Frp rettet mistillitsforslag mot Berg. I disse dager sitter også byrådets støtteparti Rødt og vurderer om de vil stille seg bak dette.

En liknende tone er gjennomgående i samtlige opposisjonspartier i Oslo. I verste fall kan saken bety slutten på Berg som samferdselsbyråd.

Flere MDG-politikere har de siste dagene gått ut med et kraftig forsvar av Berg. De mener blant annet at kritikken rettes ekstra hardt mot Berg fordi hun er en suksessrik kvinne.

Opposisjonen mener det er en fullstendig avsporing av den politiske debatten.

- Mistenkeliggjør resultatrike kvinner

Leder av MDG, Une Bastholm, er en av dem som har delt MDG-kollega og tidligere stortingsrepresentant Rasmus Hanssons ferske kronikk i VG, som har tittelen «Vær ydmyk, kvinne!»

Her skriver blant annet Hansson at det nå er andre gang på ett år at opposisjonen i Oslo retter kanonene mot MDG-byråden, og at det begge ganger ligger samme krav bak: Berg må vise mer ydmykhet.

Til innlegget skriver Bastholm følgende:

«Lan er nok den grundigste og mest sta politiske håndverkeren jeg kjenner, uten å noen gang miste synet av visjoner, mål og løfter. Men siden hun ikke kan tas på gjennomføring, blir opposisjonen i Oslo bystyre stadig mer kreative. Mugne, patriarkalske fordommer og kjønnsstereotypier som mistenkeliggjør resultatrike kvinner gjør det mulig».

Bastholm er for tida i mammaperm. Hun ønsker ikke å utdype kommentaren til Dagbladet nå, men gir tillatelse til å gjengi innlegget.

- Kjønn er irrelevant

Men ikke alle er enige at kritikken går på Berg som en resultatrik kvinne.

- Vi har aldri diskutert noe annet enn saken, og det tenker vi å fortsette med. Jeg oppfatter dette som et desperat forsøk fra MDG på å flytte fokuset bort fra det som er sakens kjerne, og det er budsjettsprekken og hvordan den har blitt fulgt opp. Det virker som de vil diskutere alt mulig annet, sier gruppeleder i Høyre, Anne Haabeth Rygg.

- Er du en kvinnehater?

- Jeg mener byrådens kjønn er irrelevant. Det vedgår meg ikke. Det som er viktig for meg er hvordan en ekstraregning på 5 milliarder, som skyves over på innbyggerne, kunne oppstå og hvordan vi kan hindre at slike overskridelser skjer igjen. Og hvorfor i all verden vi fikk informasjonen så seint. Det har noe med byrådens ansvar og håndtering av saken, sier Haabeth Rygg.

STIKK TIL SYLVI: Byrådsforhandlingene mellom Ap, MDG og SV er ferdige. Da Lan Marie Berg la fram deler av avtalen, kom hun med et stikk til eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Er selv kvinne

I tidligere saker har byråder gått av etter langt mindre overskridelser, og der informasjonen har nådd Bystyret langt tidligere, mener Høyre-politikeren.

- Dette er den mest alvorlige overskridelsen vi har sett i Bystyret og der vi heller ikke har fått informasjon. At vi stiller spørsmål ved dette, har verken med alderen eller hvilket kjønn Lan Marie Berg har.

Gruppeleder i Rødt, Eivor Evenrud, er blant dem som har tatt til motmæle i både Bastholm og Hanssons kommentarfelt på Facebook.

«Hva har «kvinne» med denne saken å gjøre? Fire av de seks partiene som ikke sitter i byråd har kvinnelige gruppeledere. Jeg er selv en av dem, og har levert en rekke innsynskrav i denne saken. Det er ikke ydmykhet som bes innsyn i, men selve saken og håndtering av Kommune-Norges største investeringsprosjekt noensinne», skriver hun.

«Jeg kan beskyldes for mye, men mugne patriarkalske fordommer, aksepterer jeg ikke å bli påstått å ha», føyer hun til under Bastholms innlegg.

Heller ikke hun ønsker å utdype dette ytterligere, men gir tillatelse til at Dagbladet kan gjengi kommentaren.

Ikke skjermet for kritikk

Gruppeleder i bystyret i Oslo Sirin Helvin Stav svarer på vegne av Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Vi har aldri ment at Lan Marie Berg eller andre av våre byråder skal være skjermet for kritikk. Kritikk og meningsbrytning er avgjørende i et demokrati. Det vi reagerer på er at Frp og resten av høyresida har en helt annen standard for Lan enn for sine egne.

Hun mener det er mye som tyder på at Berg er utsatt for forskjellsbehandling av Oslo-politikerne.

– Et eksempel: Lan hadde ansvar for bare 6 prosent av kommunens brudd på arbeidstidsbestemmelsene, til sammen 15000 brudd. Helseminister Bent Høie fra Høyre hadde ansvar for nesten 500.000 brudd i helseforetakene, år etter år. Men Lan, ikke Høie fikk mistillit fra Frp og massevis av overskrifter om lovbrudd. Et av de viktigste argumentene var at Lan ikke hadde vært “ydmyk nok”, sier Stav.

Hun mener vannforsyningssaken er et ekko av det forrige mistillitsforslaget mot Berg.

– Nå skjer det samme igjen. Kostnadsøkningen til Oslos nye vannforsyning skyldes i hovedsak en uforutsett prisøkning i markedet, noe Lan ikke kan noe for. Samferdselsminister Jon Georg Dale fra Frp hadde mye større kostnadsøkning for togutbygginga til Moss, og brukte lenger tid på å informere Stortinget om en mulig sprekk enn Lan brukte på å legge fram en kvalitetssikret sak. Igjen fremmer Frp mistillit mot Lan og kritikk om at hun ikke er “ydmyk” nok. Det mener jeg utgjør et demokratisk problem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer