Byråkratenes politikk

Er det regjeringsadvokaten eller Jens Stoltenberg som styrer regjeringens likestillingspolitikk? spør Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka skulle regjeringen endelig behandle inkorporeringen av FNs kvinnekonvensjon i menneskerettsloven. Endelig, fordi det var ett av løftene i Soria Moria-erklæringen de rødgrønne skrøt av at en flertallsregjering kunne innfri med et pennestrøk. I valgkampen ble til og med kvinnekonvensjonen brukt som et synlig bevis på at de rødgrønne tok likestilling på alvor i motsetning til Bondevik II som hadde lagt konvensjonen inn i likestillingsloven og dermed ikke gitt den forrang i lovverket slik andre FN-konvensjoner er gitt.

Arbeiderpartiet ser ingen gode argumenter for at det skal skilles mellom forskjellige typer menneskerettigheter, slo Trond Giske fast fra Stortingets talerstol. Nei, det skulle bare mangle. Skulle selveste likestillingspartiet rangere kvinners rettigheter som annenrangs i forhold til andre?

Men så skjedde det noe etter at flertallsregjeringen inntok sine kontorer. Politikerne møtte embetsverket, politikk møtte byråkrati, og problemet var at embetsverket så veldig mange argumenter for ikke å innarbeide kvinnekonvensjonen i menneskerettsloven. Det ble påfallende stille fra både justisministeren og likestillingsministeren. Knut Storberget var den første som heiste det hvite flagget og bøyde seg for makta i lovavdelingen. I et innlegg her i Dagbladet i fjor vår forklarte han hvorfor behandlingen trakk i langdrag. Det var plutselig ikke så enkelt lenger. Regjeringen måtte vurdere konsekvensene for den norske rettsorden om all slags konvensjoner ble gitt forrang, ofte med bestemmelser som favnet «vidt og upresist».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer