OPPGITT: - Risikoen for å bli tatt for økonomisk kriminalitet er for lav, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) - medlem av justiskomiteen - til Dagbladet. Nå har Elvenes undersøkt sentrale dokumenter for å finne ut hva Norge bør gjøre - men kanskje ikke gjør - for å få bukt med organisert kriminalitet. Det Elvenes fant kan du lese i faktaboksen i denne saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPGITT: - Risikoen for å bli tatt for økonomisk kriminalitet er for lav, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) - medlem av justiskomiteen - til Dagbladet. Nå har Elvenes undersøkt sentrale dokumenter for å finne ut hva Norge bør gjøre - men kanskje ikke gjør - for å få bukt med organisert kriminalitet. Det Elvenes fant kan du lese i faktaboksen i denne saken. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Byråkratiet er kjent for å male sakte. Det er et alvorlig drawback i kampen mot organisert kriminalitet

Kriminelle har altfor lett spillerom i Norge, advarer Hårek Elvenes (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Risikoen for å bli tatt for økonomisk kriminalitet er for lav, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) - medlem av justiskomiteen - til Dagbladet.

Han har engasjert seg i det vedvarende, store problemet med organisert arbeidslivs- og økonomisk kriminalitet i Norge. Sosial dumping, skattesvindel, steinleggere som tjener millioner av svarte kroner og mafiatilstander i flere bransjer er realiteten i Norge i 2014.

Nå har Elvenes undersøkt sentrale dokumenter for å finne ut hva Norge bør gjøre - men kanskje ikke gjør - for å få bukt med organisert kriminalitet. Det Elvenes fant kan du lese i faktaboksen i denne saken.

Kritiserer byråkrati Elvenes tar nå kraftig til orde for å bedre samarbeidet mellom Tollvesenet, NAV, Skatteetaten og Arbeidstilsynet.

- Det er helt nødvendig for å komme uvesenet til livs. Etatene er underlagt ulike departementer og ivaretar ulike samfunnsmål. Incentivene for samhandling i Staten er svake. Silotenkning og svak samhandling er et hinder i kampen mot organisert kriminalitet, sier Elvenes til Dagbladet og legger til:

- Byråkratisk sendrektighet skal ikke gi de kriminelle lett spillerom. Byråkratiet er kjent for å male sakte. Det er et alvorlig drawback i kampen mot organisert kriminalitet.

- Etterforskningsmiljøene og økoteamene i politidistriktene er for svake. Færre politidistrikter vil gi bedre etterforskningskapasitet og flere oppklarte saker. I dag er oppklaringsprosenten skremmende lav.

Stiller spørsmål Nå vil Elvenes ta opp dokumentfunnene sine med Regjeringen. Han er ikke redd for å være kritisk til regjeringen der hans egne partifeller sitter.

- Spørsmål om oppfølging av to av tiltakene vil jeg stille til finansministeren og justisministeren. Jeg vil forsikre meg at tiltakene i Regjeringens handlingsplan mot økonomisk kriminalitet faktisk blir fulgt opp, sier Hårek Elvenes.

- Skal kampen mot økonomisk kriminalitet lykkes må politiet og kontrolletatene samarbeide effektivt. Riksrevisjonens anmerkninger må følges opp, og tiltak i handlingsplaner må iverksettes. Mangel på samarbeid kan være et større hinder for effektiv bekjempelse av økonomisk kriminalitet enn mangel på regelverk og sanksjonsmuligheter, mener Elvenes.

Løfter Kontrolletatene har lovet et bedre samarbeid. LO og NHO gikk nylig også ut i Dagbladet og varslet det samme.

Arbeidsministeren i Høyres egen regjering har på sin side også fått kritikk for å ikke ta arbeidsmiljøkriminalitet alvorlig nok.

Kripos har advart mot en utvikling de fryktet ville undergrave samfunnet, etter at kriminelle i bransje etter bransje etablerte selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet