Line Vold om skjenkestopp:

- Byrden er stor

Før jul valgte myndighetene nok en gang å innføre nasjonal skjenkestopp, og flere aktører og politikere raser. Nesten to år etter at tiltaket ble innført for første gang, har FHI fortsatt «relativt dårlig kunnskap om effekten».

SKJENKESTOPP: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, sier at de er klar over at smitteverntiltakene medfører en stor byrde. Reporter: Edward Stenlund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De siste dagene har både utelivsaktører, politikere, og organisasjoner som NHO Reiseliv og Fellesforbundet, gått hardt ut mot den nasjonale skjenkestoppen, som nok en gang har ført til permitteringer og stengte dører. Både innenfor reiseliv og utelivsbransjen er konkurs-frykten overhengene for mange.

Den nasjonale skjenkestoppen varer fram til 14. januar, hvor regjeringen skal ta en ny vurdering av tiltakspakken, basert på råd fra Helsedirektoratet og FHI.

Fra «moderat» til «betydelig»

FHI er klar på at de vet lite om effekten av enkelttiltak - som skjenkestopp.

- Vi er veldig klar over at tiltaksbyrden er stor. Det gjelder både skjenkestopp og de andre inngripende tiltakene. De ble innført fordi vi var i en situasjon med mye smitte, og da også stort press på helsetjenesten, og hvor man i tillegg så at man fikk omikron inn i landet, med større spredningspotensial, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til Dagbladet TV.

I flere oppdrag FHI og Helsedirektoratet har levert til Helse- og omsorgsdepartementet i løpet av pandemien, kommer det fram at FHI vurderer at skjenkestopp har en «moderat antatt smitteverneffekt». Dette skriver FHI også i et oppdrag levert til departementet så seint som 27.11. Et par uker seinere, 13.12, anbefaler imidlertid både FHI og Helsedirektoratet at skjenkestopp innføres nasjonalt, og begrunner dette med at tiltaket vil ha «betydelig smitteverneffekt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer