«Byrdman» er leder i den fryktede fengselsgjengen. Nå venter 50 år i isolasjon

23 timer i døgnet.

«BYRD»: James Lemarc «Byrdman» Byrd, lederen i den fryktede fengselsgjengen Arisk Brorskap, er dømt til 50 år bak lås og slå for en rekke voldelige forbrytelser. Foto: Tarrant County Sheriff
«BYRD»: James Lemarc «Byrdman» Byrd, lederen i den fryktede fengselsgjengen Arisk Brorskap, er dømt til 50 år bak lås og slå for en rekke voldelige forbrytelser. Foto: Tarrant County SheriffVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): James Lemarc «Byrdman» Byrd, en av de amerikanske lederne i den fryktede fengselsgjengen Arisk Brorskap, er dømt til 50 år bak lås og slå for en rekke voldelige forbrytelser.

I tillegg kan han vente seg en hverdag der han vil sitte 23 timer i døgnet på cella. Det skriver Houston Chronicle.

«Byrdman» satt allerede bak murene, men det stoppet ham ikke i å lede gjengen. Derfor har det nå blitt vedtatt at han skal flyttes fra føderal til statlig soning der restriksjonene på å sette fanger i isolasjon ikke er like strenge.

- 50 tøffe år Statsadvokat Allenna Bangs har arbeidet med Byrds sak i lengre tid.

- Han kommer til å sitte i «boksen» i 23 timer hver dag. Det kommer til å bli 50 tøffe år for ham, sier hun.

Hun forteller at det hele tiden var dette som var målet fra hennes side. Å få Byrd ut av de føderale fengslene der han til enhver tid kunne omgås andre fanger, og dermed fortsette å styre gjengen selv om han satt i fengsel.

Han var også ute mellom to soninger i fem måneder i slutten av 2013 og starten av 2014, og i den tiden holdt han gjengens høyeste rang utenfor fengsel - major. Han dominerte også metamfetaminmarkedet nord i Texas.

Strafferabatt til andre fanger Men Byrd er ikke bare dømt for å lede en fengselsgjeng. Han er også dømt for å knivstikke en person før han tvangsforet vedkommende med brød dyppet i blod.

Han har også angrepet en annen mann med kniv og rispet ham opp i ansiktet 37 ganger.

Bangs forteller at det var vanskelig å få vitner til å stå fram i saken mot den voldelige gjenglederen. Mange fryktet for sin egen sikkerhet dersom de skulle vitne mot en høytstående person i gjenghierarkiet.

De måtte derfor tilby strafferabatt til flere andre fanger, men det endte til slutt i en dom.

Byrd er del av en større innsats der 73 medlemmer av gjengen har blitt arrestert siden 2009.

Silverstein Arisk Brorskap har hatt flere fryktede medlemmer i sine rekker opp igjennom årene. En av dem var Thomas Silverstein, mannen som i 1983 drepte fangevokter Merle Eugene Clutts og med det ble grunnen til at USA opprettet sine Supermax-fengsler.

I utgangspunktet ble Silverstein plassert i en spesiallaget celle i et område av ADX-fengselet kalt «Range 13». Her satt bare han og Ramzi Yousef, mannen som sto bak attentatet mot World Trade Center i 1993 samt flere andre terrorplaner mot vestlige mål.

CBS skrev i 2007 at det hadde skjedd endringer i fengselet, og at Silverstein og Yousef da var flyttet til andre celler.

Andre kjente forbrytere som sitter bak lås og slå i Florence, Colorado er Theodore John «Unabomber» Kaczynski, Eric RandolphZacarias MoussaouiTerry NicholsVincent Basciano, Michael SwangoLarry Hoover og Robert Hanssen.

Ingen av disse vil noen gang sette bein utenfor murene. Hva Silverstein angår er løslatelsesdatoen hans 2. november 2095. Han vil da være 143 år gammel.