Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byrettsjustitiarius brøt loven

Regjeringen ga fredag byrettsjustitiarius Finn Barkenæs i Kristiansand påtaleunnlatelse for å ha brutt lov om taushetsplikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barkenæs aksepterer ikke avgjørelsen, og vil gå til sak for å bli renvasket.

Bakgrunnen for denne uvanlige saken er at Kristiansand byrett i 1997 lyste ut en stilling som førstekonsulent. Barkenæs ønsket å kontrollere en av søkernes bakgrunn, og tok kontakt med Justisdepartementets domstolavdeling. Her fikk han en saksbehandler til å skaffe opplysninger fra Kripos' register. Opplysningene viste at søkeren var dømt for grovt tyveri. Han fikk ikke stillingen, og gikk til sak mot byrettsjustitiariusen.

Justisdepartementet har hjemmel for å utlevere den type opplysninger Barkenæs fikk, men det har blitt klart at departementet ikke behandlet henvendelsen fra Barkenæs etter gjeldende forskrifter. Barkenæs bebreides for å ha vært grovt uaktsom siden han ikke forsto dette, og at han av den grunn ikke skulle ha brukt opplysningene han fikk fra departementet.

(NTB)