- Bystyret må bli gransket

Bystyrerepresentant i Oslo, Erling Folkvord (RV), krever at bystyrets politikere granskes etter det tragiske dødsfallet på Aker sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sykehuset ble påtvunget store nedskjæringer. Granskingen må finne ut om dødsfallet har sammenheng med politikernes vedtak, sier Folkvord.

I desember i fjor vedtok Oslo bystyre at Aker sykehus i 2001 skulle drives 14 prosent billigere enn i fjor.

Sov på sofaen

Natt til forrige lørdag fikk en kvinnelig pasient hjerteinfarkt på Aker sykehus. Alarmen gikk, men den hørte ikke pleiepersonalet. Det viste seg at den kvinnelige sykepleieren som hadde vakt, sov på en sofa i pauserommet. Den kvinnelige pasienten døde.

I lørdagens Dagbladet innrømmet sykehusledelsen at sykepleieren hadde jobbet mer enn det loven tillater.

Ledelsen unnskyldte seg med at slike lovbrudd er nødvendige for å få vaktturnusen til å gå opp.

Mindre penger

Folkvord mener også lokalpolitikere må stilles til ansvar.

- Jeg hadde gjerne sett at det ble publisert et bilde av hvor flertallet i Oslo bystyre sov da kvinnen døde, for de er medansvarlige, sier bystyrerepresentant Erling Folkvord. Han krever nå at flertallet i Oslo bystyre stilles til ansvar.

- Den 13. desember i fjor vedtok Oslo bystyre å pålegge Aker sykehus at de skulle drive sykehuset i 2001 med en budsjettramme som lå 14 prosent under driftskostnadene for 2000. Bystyret vedtok at sykehusets netto driftsutgifter skulle være 630 millioner for 2001. Til sammenlikning var netto driftsutgifter for 2000 734 millioner, hevder Folkvord. Han mener bystyret visste at dette kunne få konsekvenser for pasientene.

- Bystyret var fullstendig klar over at dette vedtaket tvinger sykehusledelsen til å gjøre økonomiske innsparinger som fører til uforsvarlige forhold for pasienter og uutholdelige forhold for de ansatte. Det er klart dette kunne få alvorlige konsekvenser for pasientene.

Må ta ansvaret

Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre stemte for kuttet i sykehusets bevilgninger.

- Det finnes ingen unnskyldning for å sove på jobb, Men når et flertall i bystyret vedtar å stramme inn driftsvilkårene så sykehuset må drive rovdrift på personalet, må de også ta ansvaret for konsekvensene. Budsjettkuttene har gjort forsvarlig sykehusdrift umulig.

BUDSJETTKUTT: Bystyrererepresentant for RV, Erling Folkvord, mener at budsjettkuttene for sykehusene har gjort forsvarlig sykehusdrift umulig.