Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bytt bank - få bedre rente

OSLO (NTB): - Bruk din makt som forbruker og flytt pengene dine til en bank med bedre rente! Dette er Forbrukerrådets svar på at norske banker har benyttet renteøkningen til å skaffe seg mer inntekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bankene har satt opp renten på utlån mer enn de har skrudd opp renten på innskudd, skrev Aftenposten i dag. Dermed har bankene økt sin rentemargin (forholdet mellom innskuddsrente og utlånsrente) og skodd seg på renteøkningen fra Norges Bank.

Kontorsjef Knut Ole Brynildsen i Forbrukerrådet reagerer ikke med moralsk indikasjon på forbrukernes vegne. Men han etterlyser en konkurranse bankene imellom, som igjen vil presse rentemarginen ned. Den konkurransen kan innskyterne selv skape, mener han.

- Å øke rentemarginen går så lenge etterspørselssiden i markedet ikke fungerer. Forbrukerne må selv ta ansvar for å skape konkurranse. Flytt pengene dit du får høyest rente, tilrår kontorsjefen. Han understreker at det ikke skal koste noe å avslutte gamle og åpne nye konti.

Renteøkningen har ført til et ras av henvendelser til Forbrukerrådet. Det vanligste spørsmålet kommer fra låntakere: Hva lønner seg, fast eller flytende rente?

- Vi gir råd utfra prinsippet om at låntakeren selv må veie fordeler mot ulemper, sier Brynildsen.

- Fordelen med flytende rente er at den kan gå ned eller holde seg. Mens fordelen med fastrente er sikkerhet med hensyn til framtidige utgifter. En må også ta høyde for at det kan koste ekstra å løse seg fra et fastrentelån før bindingstiden er utløpt, sier han.

Gjeldsofrene har ikke begynt å melde seg med noen tyngde på landets forbrukerkontorer etter renteøkningen. Brynildsen understreker, som mange «riks-synsende» økonomer, at norsk økonomi er langt sunnere i dag enn på slutten av 1980-tallet. Den lånefinansierte delen av forbruket vårt er mindre i dag enn for 10 år siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!