BAKTERIEPARADIS: Selv om vi skyller kluten skikkelig etter bruk, er gir den perfekt grobunn for bakterier. Men hvor ofte skal den byttes? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
BAKTERIEPARADIS: Selv om vi skyller kluten skikkelig etter bruk, er gir den perfekt grobunn for bakterier. Men hvor ofte skal den byttes? Illustrasjonsfoto: Colourbox.noVis mer

- Bytt klut fire ganger i uka

Fuktige kjøkkenkluter gir perfekt grobunn for bakterier. Derfor bør de byttes ofte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anbefalingene fra Mattilsynet er at vi skal bytte kjøkkenklut ”ofte”.

For mange tolkes ”ofte” dithen at kluten skal byttes en gang i uka, eller i alle fall et par ganger i måneden. Det er ikke nok, mener ekspertene.

Se også ekspertenes beste rengjøringstips .

- Hvor ofte er ”ofte”?

Rådgiver i Mattilsynet, Ellen Christine Sjølie, synes det er vanskelig å gi noe konkret svar på hvor ofte kjøkkenkluten skal byttes.

- Det er ikke noe klart og utvetydig svar på dette.

- Hvor ofte kjøkkenkluten skal skiftes ut avhenger av bruken, ikke av antall dager den er i bruk. Hvis den er tydelig skitten, bør den selvfølgelig byttes ut selv om den nylig er skiftet, mener hun.

- Hvilke bakterier vokser, eller kan vokse, i kjøkkenkluten?

- Det er mange bakterier som har gode forutsetninger for å vokse og formere seg i kjøkkenkluter.

- Alle bakterietyper som har gode vekstvilkår ved fuktighet og temperaturer på opptil 60 grader vil også trives i kjøkkenklutene, sier Ellen Christine Sjølie.

Oppvaskbenken må også vaskes regelmessig. Kjøkkenvifta er et annet sted det bør rengjøres oftere enn du tror.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakterier trenger næring (f. eks. matrester), fuktighet, tid og riktig temperatur for å formere seg. På oppvaskkluten finner de alt de trenger. I romtemperatur fordobler bakteriene seg i antall hver halvtime. En klut kan derfor inneholde millioner på millioner av bakterier. En oppvaskklut full av bakterier vil forurense alt den kommer i kontakt med på kjøkkenet. Hender, kjøkkenutstyr, bord, og benker blir smurt inn av bakterier. For å få en oppvaskklut ren i bakteriologisk forstand, må den kokvaskes. Vri opp kluten og heng den til tørk når den ikke er i bruk.

Kilde: Antimex

Vær raus!

Markedsansvarlig i City Maid HjemmeService , Charlotte Sagvik, mener kjøkkenkluten bør byttes et par ganger i uka.

- Når det kommer til kjøkkenkluter kan du være sjenerøs og passe på å ha nok til å bytte et par ganger i uka. Når kluten har blitt sur er det gått alt for langt, sier Sagvik.

For å begrense antall bakterier kan du reservere kjøkkenkluten til kun å brukes på "rene" overflater - og heller bruke tørkepapir eller lignende til å fjerne søl og skitt.

4 ganger i uka

Rengjøringsguru Else Liv Hagesæther mener et par ganger i uka kan være alt for sjelden.

- De må byttes to til fire ganger per uke, avhengig av hvor flinke vi er til å skylle kluten i rent vann etter bruk, sier rengjøringseksperten.

Hun har et godt tips til hvordan vi også kan få ut flekker av kluten:

- Klut med stygge flekker legges i en kjele med kaldt vann tilsatt tøyvaskemiddel beregnet for hvitt tøy. Det inneholder perborater, altså blekemidler. Kok opp vannet med kluten i og la den ligge å trekke i noen minutter før du skyller i rent van og vrir opp, sier Hagesæther.

Bare engangskluter trygt

Ikke alle er enige i rådene.

- Det er ikke nok å bare legge den i klor eller andre desinfeksjonsmidler. Den blir ikke ren hvis den ikke kokvaskes først, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex.

- Husk å vri opp kluten og heng den til tørk når den ikke er i bruk. Ingen fukt, ingen bakterievekst, sier Kjelstrup, som råder folk til å kaste kjøkkenklutene og begynne å bruke engangskluter i stedet - for å være på den sikre siden.

Les også:

Her glemmer du å vaske

Støvletthenger alle klarer å lage

Slik vasker du på utilgjengelige steder

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Hvor ofte bytter du kjøkkenklut?