Bytta børsa med bøssa

5000 norske soldater skal samle inn penger til SOS-barnebyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye morsommere enn å trene med gevær, sier vernepliktig Hamse Mohamed (20).

- Å bruke litt av tida i forsvaret på å hjelpe sine egne er det største som kan skje, mener 20-åringen, som er født Somalia, men vokst opp i Vinje.

Den vernepliktige 20-åringen er en av de fem tusen soldatene som 21. april skal marsjere rundt med bøsser. Pengene de samler inn skal bli en ny SOS-barneby i byen Hargeysa, nord i Somalia.

- Bra at vi kan vise dette ansiktet også, mener brigader Geir Anda i Forsvaret, som mener aksjonen er en måte å vise at Forsvaret tar sitt samfunnsansvar på alvor.

- Er dette en måte å renvaske de militære aktivitetene dere driver med?

Fredsbygging

- Nei, det har ingenting med det å gjøre, sier Anda til Dagbladet.no.

Heller ikke informasjonssjef i SOS-barnebyer, Synne Rønning, synes blandingen av barn og soldater er uheldig.

- Forsvaret driver jo også med fredsbyggende og fredsskapende arbeid, sier Rønning.

- Så dette er ikke med på å friste barna til Forsvaret?

- Nei, de er jo uansett for små til det. At forsvaret vil gi inntektene fra årets Soldataksjon til oss er fantastisk, mener hun.

Det er Tillitsmannsordningen i Forsvaret som står bak den årlige Soldataksjonen, som altså denne gang går til SOS-barnebyer.

Norges høyest dekorerte krigshelt, Gunnar «Kjakan» Sønsteby er samarbeidprosjektets høye beskytter. I går kunne han avsløre at han siden 60-tallet har støttet SOS-barnenyer.

Krigshelt

- Jeg har støttet dette arbeidet siden min første datter ble født, i 1968, sa Sønsteby, som mente symbolet for aksjonen, en solsikke, kunne sammenliknes med bindersen man satte på jakka på 40-tallet.

- Dette er et viktig oppdrag. Vi skal bygge en barneby i Somalia. Det er enestående, sa den gamle krigshelten, før han offisielt kunne løsne «startsskuddet» for årets Barneaksjon.

Somalia er verdens tredje fattigste land, og nesten halvparten av befolkningen er under 45 år. 8-år gamle Mohamed Ali gleder seg til å kunne leie soldatene rundt når de skal samle inn penger.

- Det bra for da kan vi få masse penger som de i Somalia kan bruke til å bygge nye hjem, sa Mohamad.

SOLSIKKEBARN:- Fint å få hjelpe hjemlandet, sier somaliske Hamse Mohamed (20) og Mohamed Ali (8). I går var de med på å lansere Operasjon Barneby som er et samarbeid mellom SOS-barnebyer og Forsvaret.<
BARNEBYVENN: Krigshelt Gunnar «Kjakan» Sønsteby har gitt penger til SOS-barnebyer siden 60-tallet. At 5000 soldater nå skal samle inn penger til en barneby i Somalia synes han er flott.