FANGET: Den israelske soldaten Gilad Shalit har sittet i fangenskap i over fem år, han er her avbildet fra en film som ble vist på israelsk tv i begynnelsen av oktober. Foto: SCANPIX/REUTERS
FANGET: Den israelske soldaten Gilad Shalit har sittet i fangenskap i over fem år, han er her avbildet fra en film som ble vist på israelsk tv i begynnelsen av oktober. Foto: SCANPIX/REUTERSVis mer

Bytter 1027 palestinske fanger mot Gilad Shalit

Israel og Hamas er enige om fangeutveksling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel og Hamas er enige om en avtale om å utveksle palestinske fanger i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit, bekrefter både Israel og Hamas.

- Vi er ferdige med forhandlingene med Hamas om å få løslatt Gilad Shalit. Han vil komme hjem i løpet av de neste dagene, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu etter et hastemøte i regjeringen tirsdag, ifølge NTB.

Fem år Netanyahu sa han allerede hadde ringt Shalits familie og fortalt dem at han vil oppfylle løftet sitt om å bringe sønnen deres hjem.

I Gaza strømmet titusenvis av mennesker ut i gatene for å feire at hundrevis av palestinere vil bli løslatt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Shalit ble tatt til fange av palestinere i Israel i 2006. Hamas, som sitter med makten på Gazastripen, har bekreftet at de holder ham fanget.

Flere med livstidsdom Ifølge Al Jazeera skal det være 1027 palestinske fanger som blir frigitt, 350 av dem med livsdom.

- Vi hadde lyst til at denne avtalen skulle inkludere fanger fra forskjellige kategorier, ulike aldersgrupper, og fra Vestbredden og Gaza, fra Jerusalem og Golanhøyden, sa Khaled Meshaal, leder av Hamas, i en tv-tale, skriver Al Jazeera.

Israel har tidligere nektet å frigi palestinske fanger som har vært innblandet i dødelige angrep mot israelere.

Gjentatte forhandlingsrunder om fangeutveksling har imidlertid ikke ført fram tidligere. En kilde opplyser at avtalen har kommet i stand etter megling fra Egypt.

To faser Den israelske fjernsynsstasjonen Channel 2 hevder at begge sider har vist større fleksibilitet enn tidligere forhandlingsrunder.

Løslatelsene skal skje i to faser, i første runde rundt 450, og i den neste rundt 550.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt tirsdag et hastemøte i regjeringen for å komme med en endelig avgjørelse angående avtalen, ifølge israelske kilder.