Sivs hestehandel:

Bytter billigere alkohol mot flere flyktninger

KrF må trolig svelge nedpå billigere alkohol for å gi Erna Solberg et statsbudsjett å styre landet på. Siv Jensen bytter billigere alkohol og snus mot flere kvoteflyktninger.

HARDE KRAV: Det kan gå mot enighet for neste års statsbudsjett, men Frp-leder Siv Jensen har satt harde krav som vil være vanskelig for særlig KrF å svelge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HARDE KRAV: Det kan gå mot enighet for neste års statsbudsjett, men Frp-leder Siv Jensen har satt harde krav som vil være vanskelig for særlig KrF å svelge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solid på overtid er de fire borgerlige partiene i ferd med å lande en budsjettenighet.

Avtalen skal innebære store avgiftskutt på vin og øl, opplyser kilder flere medier.

Etter det Dagbladet forstår legges det ikke opp til kutt i avgiftene på brennevin.

Avgiftene på alkohol skal settes ned med 10 prosent og avgiften på snus med 25 prosent, hvis budsjettavtalene signeres, opplyser TV 2s kilder.

I bytte skal Jensen ha gått med på at Norge tar i mot 3000 kvoteflyktninger neste år.

Motstand i KrF

Billigere alkohol, færre flyktninger og mindre bistand er nøyaktig det motsatte av hva regjeringspartiet KrF ønsker og har gått til valg på. Sakene bryter også langt på vei med avtalen som de fire partiene ble enige om da regjeringserklæringen på Granavolden ble undertegnet.

Det er også stor motstand mot dette på grasrota i KrF.

Frp sitter i digital møte i ettermiddag for å vurdere om gjennomslagene er gode nok for et parti i krise: Frp får 8,8 prosent oppslutning på TV 2-målingen som ble offentliggjort i dag.

Ekstraordinære møter

Ifølge TV 2 har KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gått med på «en betydelig reduksjon» i alkoholavgiften på øl og vin. KrF har innkalt til ekstraordinært gruppemøte for å behandle den foreslåtte budsjettavtalen klokken 16. Også i Venstre går det mot et gruppemøte tirsdag ettermiddag.

Fremskrittspartiet innkalte tirsdag sine organer til et digitalt møte for å ta stilling til det som ligger på bordet, får NTB opplyst.

Partene planlegger å presentere en overenskomst tirsdag kveld, etter det NTB forstår. Finansdebatten i Stortinget holdes torsdag.

- Nå er det noen små ting som gjenstår, som vi må jobbe litt med, sa Frp-leder Siv Jensen mandag kveld.

Kravene til Siv

En eventuell budsjettenighet vil, etter det NTB forstår, inneholde solide gjennomslag for Fremskrittspartiet på en rekke områder.

Frp-leder Siv Jensen har også krevd et milliardbeløp til pensjonistene i forhandlingene, for å sikre økt kjøpekraft for denne gruppen neste år.

Frp krevde før forhandlingene kutt i bistandsbudsjettet og i antallet kvoteflyktninger Norge skal ta imot neste år

Frp får også gjennomslag for en solid pott med penger til en pakke for å hjelpe maritim næring gjennom koronakrisen, får NTB opplyst.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer