Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingsvalget 2021

Bytter bort den sikreste plassen

Miljøpartiet de grønne har aldri fått inn en Stortingsrepresentant fra andre steder enn Oslo.Likevel vil MDG-leder Une Bastholm stille til valg i Akershus.

FØLER SEG TRYGG: Une Bastholm på Nesoddbåten fra Oslo til Nesodden i Akershus valgkrets. MDG-lederen kjenner seg sikker på at det er trygt å bytte distrikt.

Foto: Hans Arne Vedlog
FØLER SEG TRYGG: Une Bastholm på Nesoddbåten fra Oslo til Nesodden i Akershus valgkrets. MDG-lederen kjenner seg sikker på at det er trygt å bytte distrikt. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

For tre år siden ble Une Bastholm valgt inn på Stortinget fra Oslo. Det skjedde etter at Rasmus Hansson, som var hennes makker som nasjonal talsperson i MDG, hadde byttet bort den sikre plassen på toppen av lista i Oslo til fordel for Akershus.

Målet var at det skulle mobilisere velgere fra Akershus til å stemme på de grønne. Strategien feilet, og Bastholm ble partiets eneste folkevalgte på Stortinget.

Nå forsøker Bastholm, som siden den gang er blitt partileder, på akkurat det samme.

- Sikker plass nå

Hun føler seg likevel trygg på gjenvalg.

- Akershus er også en sikker plass for oss nå, slik som jeg vurderer det. Vi ligger høyt på målingene og vi har vokst betydelig de siste fire årene. Min jobb blir å sørge for at det blir to stortingsrepresentanter herfra, slår hun fast.

- Dere har gode målinger, men det er kun fra Oslo dere har fått inn representanter før. Er det ikke litt gambling?

- Nei, jeg er ikke noe bekymret for det, sier Bastholm, og viser til resultatet fra kommune – og fylkestingsvalget i fjor. Da fikk partiet 6,8 prosents oppslutning Norge sett under ett. I fylkestingsvalget var oppslutningen 7,6 prosent.

Ny mandatfordeling

En ny fordeling av mandater gir Akershus to mandater mer enn tidligere, og gjør henne enda mer sikker på at det er trygt.

- Hvis korrigeringen på mandater hadde vært gjort før 2017, ville Rasmus Hansson også vært stortingsrepresentant i dag, sier Bastholm.

Selv etter å ha blitt en del av Viken, er det Akershus som er valgkretsen også i 2021.

- Jeg tenker at dette er det riktige av meg å gjøre som partileder. At vi komme inn på Stortinget, ikke bare fra Oslo, men som en større gruppe, er det aller viktigste jeg kan bidra med som partileder nå, sier hun.

Bor i Oslo

Til tross for at hun ikke har noen klar tilknytning til Akershus, har den lokale valgkomiteen spurt henne om å stille etter noen sonderinger.

- Jeg er jo Trønder og Nordlending, og bor i Oslo. Jeg har en far som har bodd både i Oslo og Akershus i oppveksten. Jeg opplever jo å bo i hovedstadsregionen, og store deler av den regionen ligger i Akershus, sier hun på spørsmål om hun har noen bånd til fylket.

- Jeg er nok blant de politikerne som er veldig opptatt av å se hovedstadsregionene under ett. Det er artig å kunne stille i en valgkrets som er både flatbygder med mye matproduksjon og har mer urbane utfordringer. Akershus er den nest mest folkerike valgkretsen i Norge, med enorme behov for å få på plass en modernisering og et moderne og bærekraftig transportsystem, sier hun.

Hemmelighetsfull

Med Bastholm ute av Oslo-lista ryddes det plass i toppen for ett, kanskje to mandater fra hovedstaden. Arild Hermstad skal toppe lista i Hordaland. Spørsmålet om hvem partiet vil satse på i Oslo vil hun ikke helt svare på.

- Jeg har ikke detaljene om hvordan den lista vil se ut, men jeg er trygg på at den vil se veldig bra ut og er godt ivaretatt. Da har jeg mulighet til å tenke hvor jeg kan bidra mest nå, for at vi skal bli en stor gruppe på Stortinget. For at vi skal kunne kjempe for de unge som er opptatt av klima, men også de som vil sikre matsikkerhet og naturglede for barna som vokser opp. Der har Akershus både mye matjord og natur å forsvare.

Heller ikke hvem som innstilles som nummer to fra Akershus er kjent nå.

- Det er nominasjonskomiteen som innstiller kandidater, men det er veldig mange flinke og erfarne politikere i Akershus. Denne båten går til Nesodden, her har vi hatt folkevalgte lenge før vi hadde det i Oslo. Vi kom inn i kommunestyret der for første gang i 1991. Dette er en av bastionene i vår partihistorie, sier Bastholm.

Mål på sju prosent

Ved Stortingsvalget i 2017 fikk MDG 3,2 prosents oppslutning. Nå sier Bastholm at hun tenker det er større sjanse for at de kommer over sperregrensa enn at de ikke gjør det.

- Målet vårt er 7 prosent, slår hun fast.

- Jeg mener det er et helt realistisk mål. Hvor mange representanter det gir, avhenger også av utfallet for de andre partiene, men det vil være et sted mellom 7-12 representanter.

- Det er viktig at vi har en toppkandidat inn fra fylket og vi vet at Une er en god stortingskandidat. Vi tror også hun vil kunne mobilisere velgere, partiorganisasjonen og frivilligheten slik at vi får en enda bedre valgkamp, sier leder i valgkomiteen i fylket, Kim Zimmer, om hvorfor de vil ha Une Aina Bastholm som toppkandidat i fylket,

Mai-tall gir ni mandat

Valgforsker Bernt Aardal gir MDG rett i at det ser lyst ut for at MDG kan få en representant fra Akershus.

- På gjennomsnittet av meningsmålingene i mai lå MDG på fem prosent. Denne typen beregninger når det brekkes ned på fylker, er mer usikker enn andre målinger, men det ville gitt MDG ni mandater, sier han.

Ifølge Aardal ville fire av disse vært direktevalgte distriktsmandater og fem utjevningsmandat.

- Det ville gitt to mandater fra Oslo, et i Akershus og et i Hordaland, sier Aardal, som påpeker at utjevningsmandatene flytter lettere på seg og er vanskeligere å plassere.

At selv et valgresultat som det i 2017, da MDG fikk 3,2 prosents oppslutning med den nye fordelingen av mandater mellom fylkene ville gitt et mandat i Akershus bekrefter han også.

- Alt annet likt som i 2017, men tatt høyde for endringenes fylkesmandater, ville gitt MDG to mandater, selv om de var under sperregrensa. Det ville vært et i Oslo og et i Akershus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!