Bytter bort kua, får krefter igjen

Reidar og Borghild Hjortland har gitt opp kampen om å få vei, og satser på småkraftverk. Men nå reagerer Naturvernforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SYLVARNES, SOGN (Dagbladet): -  De som har en bekk er heldige. Det kan jo hende et av barnebarna vil ta over nå som vi får kraftverk.

Reidar Hjortland står støtt bak roret på vei hjem. Skipperlua blank mot sola, en algegrønn Sognefjord klukker mot skroget. Reidar har ikke bil, han har ikke vei å kjøre på.

Det mangler to mil på veiforbindelsen mellom kommunene Høyanger og Vik. Midt imellom bor Reidar og Borghild Hjortland, og Leif Magne Sylvarnes, på gården Sylvarnes. De har hengt seg på den nye kraftboomen i Bygde-Norge.

-  Stans raseringen

Denne kraftboomen får Naturvernforbundet til å fortvile.

De ber miljøvernminister Hareide stanse raseringen av fossene.-  Dette håndterer NVE på en høyst uansvarlig måte. Det er en makaber idé at grunneiere tar seg til rette for at bygdene skal livnære seg på naturødeleggelser. Dette er i ferd med å bli en farsott, sier leder Erik Solheim i Naturvernforbundet.

Og mens naturvernene fortviler, gleder Bondelaget seg. Konsesjonene strømmer ut fra NVE.-  Vi opplever en stor økning. Hittil i år har vi innstilt og gitt konsesjon til 17 småkraftverk, og har 58 til behandling, samtidig som 22 nye søknader på vei inn. Det tilsvarer et lite Otta-kraftverk. I snitt har vi gitt konsesjon til 10- 15 småkraftverk i året. Interessen er stor, sier informasjonssjef Sverre Sivertsen i Norges vassdrags-og energidirektorat.

-  Kastet til hundene

Erik Solheim synes ingenting om konsesjonen Sylvarnes har fått.-  Det er et forferdelig eksempel på at et av verdens mest storartede fjordlandskap blir kastet til hundene. I Ørsta og Volda ligger det inne søknader som gjør at det ikke er fossefall igjen om de går igjennom. Miljøvernministeren må på banen og stramme opp konsesjonene. NVE er for lemfeldige. Selskap som Småkraft legger alt til rette for grunneierne, og sitter selv igjen med gevinsten, sier han.

Imens popper småkraftverkene opp som bygdenes nye melkekyr.

-  Det viktige er at verdiene blir i bygda. Hvert år blir mellom 2500- 4000 gårder nedlagt. Den enkelte må se mulighetene i sin gård, Bjarne Undheim, leder i Bondelaget.

Tar imot penger

Reidar Hjortland klapper til kai. Det smeller i sølv ned lia: det er fossen som skal bli Sylvarnes kraftverk, som skal produsere 9,1 GWh, nok strøm til 450 husholdninger, og gi ei årsinntekt på mellom 400 000- 500 000 kroner til Sylvarnesingene.

Reidar ser ingen problemer med dette.-  Det må da være et pluss. Landet mangler kraft og importerer fra kjernekraft og kullkraft. Vasskraft er det mest miljøvennlige som finnes. Skogen de hogger vil jo gro igjen.

Konsesjonsprosessen var både «rask og effektiv», ifølge Småkraft. Firmaet hjelper grunneierne med konsesjonssøknad, bygger verket, og deler inntektene. Selskapet har som mål å bygge ut småkraftverk på 2,5 TWh innen 2013, mer enn et halvt gasskraftverk. Det planlagte gasskraftverket på Kårstø vil til sammenlikning produsere 3,5 TWh, og slippe ut Co{-2} tilsvarende 350 000 privatbiler.

-  Vi skal ikke gjøre noe, bare ta imot penger, sjekke renseanlegget og dele inntektene med Småkraft. Det blir jobben, sier Reidar.

Ubeskrivelig frihet

30 sauer, åtte kyr, to hunder og en fjording i lia. Det er Sylvarneset i dag.

-  Dere må jo være fine på innsida også dere, som bor så fint?-  Det var ikke så dumt tenkt. Vi kjenner en ubeskrivelig frihet her.

-  Uten vei?-  Ja. Her er vi selvforsynte med kjøtt og fisk. Vi plukker bær i fjellet, sukker og mel kjøper vi inn stort. Og vi reiser da bort. I fjor var vi på trekkspillfestival i Italia, og nå skal jeg på trekkspillcruise til Danmark. Vi er ikke ensomme her, vi har jo hverandre. Så krangler vi litt innimellom, det hører med, ha, ha. Jeg spiller trekkspill, Borghild løser kryssord og strikker, og så jobber vi sammen.

-  Da mangler dere bare vei? -  Vi har gitt opp. Like greit. Så slipper vi eksosen.

UTEN FARBAR VEI: Reidar Hjortland har ikke bil - han har ikke vei å kjøre den på. Båten er beste framkomstmiddel til Sylvarneset.
KRAFTIG FRAMSKRITT: Med småkraftverket vil Borghild og Reidar Hjortland få ei framtid på Sylvarneset.