Bytter bort våpen mot sykler

Kongo avvæpner befolkningen før valget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 30. juli skal det kongolesiske folket gi sin stemme i det de håper kan bli det første demokratiske valget siden frigjøringen. Støttet av FN-styrker har den kongolesiske hæren tvunget militsen øst i landet til å gi fra seg våpnene sine. Men en lokal organisasjon syntes avvæpningen ikke var effektiv nok, og tok saken i egne hender.

Organisasjonen PAREC samler inn våpen i den sør-østlige provinsen Katanga, rapporterer BBC. For hvert skytevåpen som leveres inn, får eierne en sykkel. Programmet har vist seg å bli en suksess.

- Jeg mottok cirka 6500 våpen i fjor, som jeg ødela, sier presten Ngoy Mulunda fra PAREC. Det foreligger planer om å bruke metallet fra de ødelagte våpnene til å lage jordbruksredskaper.

I tillegg har Mulunda fått inn 31 000 patroner, 2000 buer og 5000 forgiftede piler bare i Mobaterritoriet i Katanga. Enkelte krigere gikk over 300 kilometer til fots for å levere inn våpnene sine, skriver en nettside for kongolesere i landflyktighet .

Nå blir programmet utvidet til naboprovinsen Sør-Kivu, men med en liten forandring. I stedet for sykler får befolkningen takplater av sink til husene sine.

SYKLER GIR NYE MULIGHETER TIL FOLKET I DET KRIGSHERJEDE LANDET: Disse kullselgerne er fotografert ved en FN-kontrollpost i det østlige Kongo. Foto: EPA/Scanpix
SYKLER GIR NYE MULIGHETER TIL FOLKET I DET KRIGSHERJEDE LANDET: Disse kullselgerne er fotografert ved en FN-kontrollpost i det østlige Kongo. Foto: EPA/Scanpix Vis mer