Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bytter bort våpen mot sykler

Kongo avvæpner befolkningen før valget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 30. juli skal det kongolesiske folket gi sin stemme i det de håper kan bli det første demokratiske valget siden frigjøringen. Støttet av FN-styrker har den kongolesiske hæren tvunget militsen øst i landet til å gi fra seg våpnene sine. Men en lokal organisasjon syntes avvæpningen ikke var effektiv nok, og tok saken i egne hender.

Organisasjonen PAREC samler inn våpen i den sør-østlige provinsen Katanga, rapporterer BBC. For hvert skytevåpen som leveres inn, får eierne en sykkel. Programmet har vist seg å bli en suksess.

- Jeg mottok cirka 6500 våpen i fjor, som jeg ødela, sier presten Ngoy Mulunda fra PAREC. Det foreligger planer om å bruke metallet fra de ødelagte våpnene til å lage jordbruksredskaper.

I tillegg har Mulunda fått inn 31 000 patroner, 2000 buer og 5000 forgiftede piler bare i Mobaterritoriet i Katanga. Enkelte krigere gikk over 300 kilometer til fots for å levere inn våpnene sine, skriver en nettside for kongolesere i landflyktighet .

Nå blir programmet utvidet til naboprovinsen Sør-Kivu, men med en liten forandring. I stedet for sykler får befolkningen takplater av sink til husene sine.

SYKLER GIR NYE MULIGHETER TIL FOLKET I DET KRIGSHERJEDE LANDET: Disse kullselgerne er fotografert ved en FN-kontrollpost i det østlige Kongo. Foto: EPA/Scanpix
SYKLER GIR NYE MULIGHETER TIL FOLKET I DET KRIGSHERJEDE LANDET: Disse kullselgerne er fotografert ved en FN-kontrollpost i det østlige Kongo. Foto: EPA/Scanpix Vis mer