Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bytter jobb for mer lønn

Vil du lokke til deg en sykepleier, lærer eller førskolelærer? Frist med høyere lønn! Penger er hovedgrunnen til at de bytter jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse arbeidstakerne flykter i hopetall fra yrket sitt.

- Sykepleiere som får jobb i et legemiddelfirma, får plusset på lønna si med rundt 200 000 kroner, sier nestleder i Norsk Sykepleierforbund, Ingjerd Hovdenakk, til Dagbladet.

Norsk Sykepleierforbund har spurt medlemmene sine om hvorfor de ikke lenger vil være sykepleiere.

- Alle svarer det samme. Det er lønn, lønn, og atter lønn, sier Ingjerd Hovdenakk. Begynnerlønna for en sykepleier er i dag 177 000 kroner.
Ifølge helsepersonalregisteret var det 10 000 sykepleiere som ikke var i yrket ved årsskiftet. Og av dem som jobbet, hadde vel 40 prosent deltidsstillinger. En slitsom jobb kombinert med lav lønn frister ikke sykepleierne til å ta fatt igjen.

Problemet øker

Ifølge en bedriftsundersøkelse utført av Arbeidsmarkedsetaten i 1997, rapporterer nesten 40 prosent av bedriftene at de har problemer med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft. Det er en økning på 12 prosent fra i fjor. Problemene er størst i helsevesenet. Mangel på både leger og sykepleiere har økt det siste året.

- Bare høyere lønn kan få flere sykepleiere tilbake til yrket sitt. Nå er det mer attraktivt å jobbe i legemiddelindustrien, eller i personaladministrasjon, sier Ingjerd Hovdenakk. Flere og flere sykepleiere tar administrativ utdanning. Det er særlig de få mennene i yrket som forlater golvet og havner i lederstillinger.

Også førskolelærerne flykter fra jobbene sine.
- Alle kan ikke satse på å bli godt gift. En nyutdannet førskolelærer tjener 177000 kroner i året. Så lite er det ikke mulig å greie seg på, i hvert fall ikke når du har barn og studielån, sier lederen i Norsk Lærerlag, Helga Hjetland.

Lønn motivasjon

En fersk undersøkelse av lærernes levekår, som professor Reidar Mykletun ved Høgskolen i Stavanger har stått i spissen for, viser at en av fire lærere søker seg vekk fra skolen.

- Bedre lønn er en viktig motivasjonsfaktor. Få slutter fordi de ikke trives i skolen, sier Helga Hjetland.
Lærere blir gjerne journalister, personalsjefer, saksbehandlere eller konsulenter. De går også gjerne over i organisasjonsarbeid, forsikringsbransjen eller politikken.

Vil videre

- Lærere er gode til å organisere. De kan også jobbe i team. Disse egenskapene er ofte viktigere enn selve den faglige bakgrunnen når lærerne får nye jobber, sier Helga Hjetland.

- Mange føler at de må skifte yrke for å komme videre. I skoleverket har det vært satset lite på kompetanse- og egenutvikling. Det føler mange at de får i en ny jobb, sier Helga Hjetland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!