Bytter kronprins

Mens USA truer med angrep mot Irak, har Saddam Hussein problemer med arvefølgen. Etter at hans eldste sønn Uday (34) ble delvis lam etter et attentat i 1996, er yngstesønnen Qusay blitt Iraks kronprins.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Qusay er som sin far og sin storebror - en bølle.

De ti kulene som traff Uday i desember for to år siden ble skjebnesvangre for mannen, mest kjent som playboy, smugler og morder. Nå er eks-kronprinsen så bitter at han er blitt enda mer brutal, skal vi tro hans avhoppede privatsekretær Abbas al-Janabi.

Qusay Hussein levde i skyggen av sin bror før attentatet, men har tatt igjen det tapte de siste månedene.

Ved årsskiftet fikk han ordre av Saddam om å slå ned et fengselsopprør, og Qusay gjorde jobben slik faren ønsket.

Et stort antall fanger ble skutt, hengt eller drept med elektriske sjokk.

Pappas vakt

Etter USAs nye trusler mot Irak har Qusay fått ansvaret for å organisere landets sikkerhetsapparat og er ansvarlig for farens sikkerhet.

Ifølge Sunday Times er Saddam nå så paranoid at bare to personer vet hvor han til enhver tid befinner seg. De to er Qusay og general Abed Hamud, Saddams svoger .

Qusay er sikkerhetsminister og leder for organisasjonen som er ansvarlig for familiens sikkerhet. Han får stadig flere politiske oppgaver og skal ha vært sentral i avgjørelsen om å bryte samarbeidet med FNs våpeninspektører.

Drepte svigersønner

61-årige Saddam sitter foreløpig trygt ved makta, men familieproblemene sliter på ham. For to år siden fikk han to svigersønner, Hussein og Saddam Kamel al-Majid, myrdet i Bagdad, etter at de hadde søkt politisk asyl i Jordan. Drapene skal ha blitt organisert av Uday.

Nå har Saddam søkt komiteen som overvåker FN-boikotten mot Irak om å få importere fettsugingsmaskiner, hudkrem og utstyr til å implantere silikon. Britiske tjenestemenn hevder dette skal brukes av Saddams familie, venner og støttespillere. Det var ikke antibiotika til Iraks lidende barn på Saddams ønskeliste denne gangen. Derimot luksusvarer, whisky og sigaretter.

Selv skal Saddam ha helseproblemer og skal ha vært på sjukehus for hjerteproblemer.

Smuglerkonge

Uday har trolig ødelagt helsa for livet etter attentatet, men er ennå redaktør for avisa Babel og direktør for en radiostasjon og en TV-stasjon.

Hans hovedinntektskilder kommer fra smugling og ulovlig oljesalg ut av Irak. Saddams eldste sønn har tilnærmet monopol på ulovlig innførsel av whisky, sigaretter og kunstgjødsel. Mens det irakske folket lever på fattigdomsgrensa, skal Uday ha tjent milliarder, men har ikke gått av veien for å få henrettet småsmuglere.

- Uday er en sadist og et monster. Nå er han mer ond enn noensinne, sier den tidligere privatsekretæren Abbas al-Janbabi som for en tid tilbake hoppet av i Vesten.