- Bytter sprit mot sex med 13- 14-åringer

Svolvær politistasjon i Lofoten starter på eget initiativ etterforskning mot ei gruppe menn som skal ha lokket unge jenter med alkohol i bytte mot sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Lofotposten er barnevernet godt kjent med festene, og forteller at både visning av pornofilm og gruppesex hører med til historien. Noen jenter skal også være tvunget til sex.

- Det dreier seg om voksne menn som forsyner jenter helt ned til 13 år med brennevin, og som får seksuelle tjenester tilbake, sier barnevernsleder Inger Rasmussen til Lofotposten.

Flere ganger i år skal hun ha fått melding om forholdene, men har ikke anmeldt sakene.

Marit Helgesen, ledende helsesøster i Vågan kommune, ble for bortimot to år siden gjort kjent med at mindreårige jenter ble misbrukt seksuelt av voksne menn på fester.

- Vi ble sjokkert, og rådførte oss derfor anonymt med politiet. De mente at foreldrene burde anmelde forholdene, og at dette burde tas opp med barnevernet. Foreldrene ønsket for øvrig ikke å anmelde sakene, sier Helgesen.

Fortvilet far

I dagens utgave av avisa forteller en far at hans 14 år gamle datter ble voldtatt og misbrukt i det voksne festmiljøet i Kabelvåg for om lag ett år siden.

- De var to stykker, og de tok med seg jentungen på hotell. Hun var 14 år. De var rundt 30. På hotellrommet fikk hun servert alkohol. Etterpå ble hun voldtatt av den ene, forteller faren til avisa.

I forbindelse med fester skal datteren ha blitt misbrukt av flere voksne menn på stedet. Han lot være å kontakte politiet fordi han ikke hadde tiltro til dem. Mannen opplyser at datteren fra før var blitt utsatt for to overgrep. Begge sakene ble anmeldt, den ene ble henlagt og i den andre saken har ikke politiet klart å få tak i gjerningsmannen.

Ingen anmeldelser

Seks ungdommer fortalte til Lofotposten at ei gruppe voksne menn sender ut tekstmeldinger når helga nærmer seg. «Hei, det er fest hos meg. Jeg spanderer drikke. Kommer du?» Mange jenter kommer og mennene setter spritflaskene på bordet.

Hilde-Mari (17), Jeanette (16) og Liv Ingrid (15) er tre av dem som snakket med Lofotposten.

- Det er en helt forferdelig sak. Det dreier seg egentlig om voldtekt. Fulle småjenter vet ikke hva de gjør, sier de.

Fred-Sigve Hanssen, stasjonssjef ved Svolvær politistasjon, opplyser at det ikke foreligger noen anmeldelser i saken. - Opplysningene som har kommet fram, kom som et ras på oss. Vi har hatt saker der mindreårige er blitt skjenket fulle av voksne menn. Men vi har ikke hørt noe om at ei gruppe menn systematisk skal ha utnyttet unge jenter i et festmiljø, slik det blir framstilt i media, sier Hanssen.

FORTVILTE VENNER: Hege Johnsen (17) (t.v.), Liv Ingrid Nergård Reitan (15) og Hilde Marie Jenssen (17) er tre av ungdommene som sto fram i Lofotposten. De forteller om venninner i 14-årsalderen som har drukket seg fulle og latt seg antaste av 10-20 år eldre menn på fest.