Bytter til seg sex med unge jenter

Menn i Kautokeino tilbyr jenter helt ned i 13-årsalderen sprit, tobakk, kontantkort og angrepiller i bytte mot sex. Sosialkontoret i kommunen har i flere år visst om problemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menn som kjøper sex av unge jenter i Kautokeino i Finnmark er et økende problem.

Ungdom, foreldre, psykiatri- og sosialtjenesten i kommunen karakteriserer situasjonen som et alvorlig samfunnsproblem.

I 2005 ble det meldt om 12 tilfeller i Kautokeino der unge jenter er blitt lokket til ha sex i bytte mot gaver.

Ei ung jente Dagbladet har snakket med, sier at tenåringsjentene mottar «ting som jenter trenger». Personer Dagbladet har vært i kontakt med, forteller at brennevin, tobakk, kontantkort til mobiltelefonen og angrepiller er de mest vanlige gavene.

Frykter mørketall

Sosialtjenesten i Kautokeino kommune har i flere år visst om problemet - uten å ha klart å få bukt med sexhandelen.

-  Vi har sett en ganske markant økning av menn i 20- 30-åra som plukker opp unge jenter utenfor skolen og ungdomshus. Mange unge jenter synes det er spennende å være sammen med de eldre mennene. De får gratis alkohol og røyk i bytte mot seksuelle tjenester. Vi har også tilfeller der godt voksne menn byttekjøper sex, sier Olsen.

Sosialsjefen frykter imidlertid at det skjuler seg store mørketall bak de 12 innrapporterte tilfellene.

 SEXHANDEL: Menn i Kautokeino lokker unge jenter ned i 13-årsalderen med sprit, tobakk, kontantkort og angrepiller i bytte mot sex. Kommunen har visst om problemet i flere år. Illustrasjonsfoto: Johan Mattis Gaup
SEXHANDEL: Menn i Kautokeino lokker unge jenter ned i 13-årsalderen med sprit, tobakk, kontantkort og angrepiller i bytte mot sex. Kommunen har visst om problemet i flere år. Illustrasjonsfoto: Johan Mattis Gaup Vis mer

Ryktene florerer i bygda med i overkant av 3000 innbyggere.

-  Mange snakker om dette, og rykter går. Jeg merker nå at folk i større grad enn før tør å snakke. Det kan nok føre til avdekking av flere tilfeller, sier Olsen.

Ei mor, som ønsker å være anonym, forteller at de fleste vet hva som foregår.

-  Vi vet at det mange unge jenter som har opplevd å bli presset til slike handlinger, og jeg tror problemet er større enn vi ønsker å tro. Foreldre vet hva som foregår, sier hun til radiokanalen Sami Radio.

-  Vi blir sjokkert og rystet, men vi blir også redde. For vi er jo i god tro og tror at ungdommene våre har det godt her i bygda, sier mora.

Lukket miljø

Alle Dagbladet har snakket med bekrefter at det foregår ting i Kautokeino som ikke er helt bra.

-  Miljøet er ganske lukket. Ryktene går hele tida, og vi vet hva som foregår, sier ei jente til Dagbladet.

-  Det er gått trend i å vanke med eldre gutter og bytte til seg sex, sier ei annen jente.

Ordfører Klemet Erland Hætta (Samefolkets parti) bekrefter at han har hørt om menn som bytter til seg sex med unge jenter. Han vil ikke spekulere på hvor mange tilfeller det kan dreie seg om.

-  I hvor stor grad dette eksisterer, vet jeg ikke. Først må vi skaffe oss en oversikt over hva saken inneholder, før vi eventuelt iverksetter tiltak, sier Hætta.

-  Jeg hadde vel bare ventet på at vi skulle begynne å merke sosiale problem av ulike slag. Når over ti prosent av alle som bor her er arbeidsledige, må problemene en gang slå ut i blomst, sier han.

Mannsdominert

Psykologspesialist Elisabeth Gerhardsen ved barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Karasjok merker at klinikken får flere henvendelser fra Kautokeino enn fra andre steder i Finnmark.

-  Folk har mer kontakt på tvers av aldersforskjeller her enn hva som er tilfellet i byene. Jentene trekkes da tidlig inn i et miljø dominert av eldre menn, sier hun.

Aslak Mikal Mienna (37) startet mannsgruppa Dievddut etter flere anmeldte voldtekter tidligere i år.

-  Foreldre skal kunne sende sine tenåringsdøtre ut uten å være redde for at de skal bli ofre for ekle menn, sier Mienna.

Han kritiserer politikerne for å ha vært for passive:

-  Barn under 16 år blir lurt av eldre menn. Dette har ansatte og politikere i kommunen visst lenge, og de har kjent til hvem mennene er. Men hva har de gjort?

Gruppa oppfordret alle som opplevde seksuell trakassering og voldtekt til å melde fra til politiet.

-  Ved årsskiftet var Kautokeino oppe i 20 sedelighetssaker, en mangedobling fra året før, sier han.

-  Hvorfor skjer dette her?

-  Det er vanskelig å forklare. Sedelighetssakene sier jo sitt. Kvinnesynet må endres. Kvinner blir sett på som sexobjekter for mennene, ikke likeverdige vesener.