Operasjonsfeil i Østerrike:

Byttet bandasje - oppdaget grusom feil

Kirurgen hadde markert feil, og endte opp med å amputere pasientens friske bein.

FREISTADT: En 82 år gammel mann fikk amputert feil bein under en operasjon ved Freistadt klinikk i Østerrike. Legen som utførte operasjonen er nå dømt til å betale erstatning. Foto: Google
FREISTADT: En 82 år gammel mann fikk amputert feil bein under en operasjon ved Freistadt klinikk i Østerrike. Legen som utførte operasjonen er nå dømt til å betale erstatning. Foto: Google Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai i år skjedde det som ikke skulle skje på et operasjonsbord ved en klinikk i Freistadt i Østerrike.

En kirurg skulle amputere en 82-årig pasients venstre bein ved låret, på grunn av skader fra tidligere sykdom.

Pasienten skal ha blitt bedt om å bekrefte at beinet skulle amputeres, men som følge av sykdommene hadde han problemer med å uttale seg, melder den østerrikske tabloidavisa Heute.

Markerte feil bein

Men kirurgen hadde markert feil bein, og amputerte i stedet pasientens høyre bein, skriver The Guardian.

Feilen ble ikke oppdaget før to dager etter operasjonen, ifølge BBC.

Da pasienten skulle få byttet bandasjene på operasjonssåret, kunne man konstatere det skrekkelige faktum at feil bein var borte.

Pasienten fikk dermed den brutale beskjeden at det gjenværende beinet fremdeles måtte amputeres. Han skal ha fått tilbud om psykologhjelp etter hendelsen.

Den medisinske direktøren ved klinikken i Freistadt, Norbert Fritch, har gått ut med en offentlig beklagelse for feilen. Han lover også å undersøke hendelsen, skriver The Independent.

- Vet rett og slett ikke

Kirurgen ble anmeldt for forholdet, og denne uka kom saken opp i retten.

Her skal kirurgen ha medgitt at hun visste at det var venstre bein som skulle amputeres.

ISOLERT: Veslemøy Stenklev har en autoimmun sykdom som gjør at Covid-vaksiner ikke har noen effekt. Hun er redd for smitte og må leve svært forsiktig - og isolert. Nå oppfordrer Veslemøy alle til å ta vaksinen. Video: Sondre Nodland og Lars Eivind Bones Vis mer

Da hun ble spurt om hvorfor hun da merket feil bein, skal hun ha svart: «Jeg vet rett og slett ikke», ifølge den østerrikske avisa Kurier.

Selv om pasienten døde før saken kom opp i retten, fulgte enka hans opp saken i rettssalen.

Den 43 år gamle kirurgen forklarte at hennes handlinger skyldtes en «menneskelig feil». Men juryen fant henne skyldig i grov forsømmelse, og ila henne en bot på 2700 euro, eller nesten 28 000 norske kroner.

Det opplyser en talsperson for domstolen i Linz til The Guardian.

Må betalte erstatning

I tillegg må hun betale erstatning på 5000 euro til pasientens kone. Det utgjør drøye 51 000 norske kroner.

Kirurgen hevdet også at feil i rutinene i operasjonssalen skal ha bidratt til å skape den tragiske forbyttingssituasjonen. Hun fastholder også at det var feil i selve planleggingen av operasjonen, ifølge Kurier.

Kirurgen har fremdeles mulighet til å anke dommen. Hun har nå begynt å jobbe på en annen klinikk.

Lederen ved klinikken har sagt at: «Årsakene og omstendighetene rundt denne medisinske feilen er blitt analysert i detalj».

De sier videre at de interne prosedyrene er blitt diskutert med teamet, og at de har tilbudt opplæring til sine ansatte.

Sjeldne tilfeller

Ifølge The Independent skal sykehuset St. Lucias OKEU tidligere i år ha sagt at de undersøker en melding om en liknende feilamputasjon.

Slike tilfeller av feilamputasjon er likevel sjeldne, ifølge BBC, men det finnes eksempler på liknende hendelser.

- LIVSFARLIG: Overvåkningsbilder fra en britisk jernbaneovergang vekker sterke reaksjoner. Video: Network Rails. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

I 1995 utførte en lege i USA en amputasjon på en diabetespasient. Halvveis i operasjonen oppdaget han at han amputerte feil bein.

Han var da nødt til å fortsette, fordi han allerede hadde kuttet seg gjennom muskler, sener og leddbånd, ifølge nyhetsbyrået AP.

«Desperat behov»

Noen få år seinere utførte en kirurg i Skottland doble amputasjoner på to menn som ikke hadde noen kroppslig lidelse.

Mennene skal ha følt et «desperat behov» for å bli amputert, ifølge en artikkel publisert i PubMed Central.

De to mennene skal ha hatt en type kroppsdysmorfi som gjorde at de var overbevist om at de først ville bli normale dersom de fikk utført en amputasjon.

- HUN ER VELDIG STA: På grunn av et slag før hun ble født, begynte beina til sju år gamle Autumn Fought å svinne bort. Etter amputasjonen begynte hun å turne. Video: CNN Vis mer

Kroppsdysmorfi er en type psykisk lidelse som gir tvangstanker om at enkelte aspekter ved ens kropp eller utseende er defekt.

- Lykkelige

Mennene hadde blitt avvist av andre leger, men fikk altså utført doble amputasjoner over kneet av den skotske kirurgen.

Kirurgen skal ha sagt til sykehusets styre at pasientens liv hadde blitt endret etter at de mistet beinet, og at de var lykkelige i sin nye tilstand.

Begge fikk tilpasset proteser, men de brukte dem ikke alltid.

- Til syvende og sist har jeg ingen tvil om at det jeg gjorde var riktig for disse pasientene, skal kirurgen ha sagt under en pressekonferanse.

Styreleder Ian Mullen sa dessuten at slike operasjoner ikke var utelukket i framtida, men da måtte man følge strenge retningslinjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer