Byttet inn 124 bankkort i penger hos Blå Kors

31-åring dømt til 10 måneders fengsel etter å ha utnyttet organisasjonens innleveringsordning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hos Blå Kors i Oslo har man en ordning hvor du får 200 kroner for hvert visakort du leverer inn.

Ordningen er til for å få mistede og stjålne bankkort ut av sirkulasjon, men en 31 år gammel rumener hadde tydeligvis sett muligheten til å tjene en ekstra slant på dette.

I løpet av tre måneder i fjor var han innom Blå Kors tre ganger med hele 124 visakort som han fikk byttet inn i totalt 24 800 kroner.

Kortene viste seg å stamme fra i alt 28 grove innbrudd i bolig og 2 grove tyveri fra personer på offentlig sted.

Fengsel i 10 måneder
31-åringen erkjente delvis straffskyld. Han påsto at han hadde levert inn kortene på oppdrag fra en venn fordi denne ikke hadde legitimasjon. Han forsto at kortene sannsynligvis var stålet, men tror ikke han har levert inn så mange som 124 kort og mener noen kort kan være innlevert i hans navn.

Retten er imidlertid ikke i tvil om at de var han som leverte inn alle kortene, og han er i dag dømt til 10 måneders fengsel for grovt heleri i Oslo Tingrett.

Eksplosjon i grove tyveri
Sammen med  31-åringen dømmes seks andre menn, også de fra Romania, til fengselsstraffer på mellom sju og ti måneder for tyveri og heleri.

Gjengen holdt til i tre små hybler i Jacob Aalls gate på Majurstua, og politiet ble oppmerksomme på dem etter at Majorstua politikrets hadde opplevd en eksplosjon i grove tyveri fra boliger etter 2007.

Spaningsarbeid førte til at de sju ble tatt på fersken med tyvegods som PCer, smykker, telefoner og andre lett omsettelige varer.

I hyblene mennene disponerte ble det også funnet store menger tjuvegods. Fem av dem dømmes i tillegg for å ha overført penger til utlandet som er utbytte fra kriminell virksomhet.

De sju er tidligere dømt for innbrydd og tyveri i både Norge, Romania og Italia, og flere av dem også i Tyskland.

- Politiet har opplyst at før aksjonene mot rumenerne var det i snitt fire grove tjuveri per dag. Etter at de sju ble pågrepet sank dette tilbake til normalen på 1,4 per dag,  heter det i dommen fra Oslo tingrett.