Byttet navn - fikk jobb

SV-politikeren Lidio Dominguez fra Hønefoss søkte jobber i to år uten å få respons. Bare få dager etter at han skiftet navn til Nils Myrland kom jobbtilbudene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lidio Dominguez (68) har bodd i Norge i 30 år. Fra hjemlandet Paraguay kom han med utdannelse og praksis fra filosofi, psykiatri og teologi. Men i to år har han vært uten jobb. I måned etter måned søkte han på jobb som miljøterapeut fra sitt nye hjemsted Hønefoss.

Men responsen var ikke imponerende.

Følte seg uverdig

-  Det skjedde rett og slett ingenting. Ingen ringte, ingen kalte meg inn på jobbintervju. Det var veldig frustrerende og uverdig for meg. For jeg var ikke interessert i å gå på arbeidskontoret og bare heve penger, sier Lidio Dominguez, som er leder i Ringerike SV.

Etter hvert utvidet han arbeidssøkerområdet. Men fortsatt var det ingen respons.

Et av avslagene kom fra en lokal fabrikk, som Lidio oppsøkte direkte. Der fikk han beskjed om at de ikke ønsket innvandrere, fordi «de ikke ville risikere bråk på arbeidsplassen».

Prest visste råd

Det var først etter en samtale med sin gode venn, pastor Torgeir Havgar i Gamle Aker kirke i Oslo, at ting endret seg.

-  Han anbefalte meg å skifte navn. Det er jo lov i Norge, sier Lidio Dominguez, som oppsøkte likningskontoret.

-  De la fram flere navn. At det ble Nils Myrland er bare en tilfeldighet, sier han.

Og dermed ble det plutselig bevegelse i arbeidsmarkedet. Nils Myrland var en ettertraktet mann. Han ble oppringt og innkalt til intervju.

-  Tre uker etter fikk jeg jobb som miljøterapeut. Jeg begynte allerede dagen etter, sier Myrland, eks Dominguez.

-  Er du bitter over det du har opplevd?-  Nei, på ingen måte. Og jeg vil heller ikke påstå at dette er rasisme fra nordmenn. Jeg har forståelse for at enkelte er redde for det ukjente.

KRAFTIG DISKRIMINERT: Lidio Dominguez er leder av Ringerike SV. Her er han på talerstolen under SVs landsmøte for noen uker siden. Men det var først som Nils Myrland at han fikk jobb.