Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byttet nesten hele ansiktet

Historisk operasjon tok 22 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA har utført sin første nesten totale ansiktstransplantasjon - den tredje i verden.

En kvinne med sterkt deformert ansikt fikk byttet ut nese, kinn, overkjeve, og selve ansiktsvevet fra en avdød donor. Omlag 80 prosent av ansiktet er transplantert.

Tredje store i verden

Fra før av har leger utført ansiktstransplantasjoner i Frankrike og Kina. Mens franske Isabelle Dinoire fikk sitt eget ansikt ødelagt av en hund,  ble den kinesiske pasienten, Li Guoxing , sterkt vansiret av en bjørn.

Også en annen franskmann har fått transplantert deler av ansiktet, men ikke så omfattende som Dinoire, Guoxing og den ukjente amerikanske kvinnen som nå har fått nytt ansikt.

Guoxing skal forøvrig ha avgått med døden sommeren 2007, uten at det blir oppgitt om det har sammenheng med transplantasjonen eller ei.
- Ble kalt stygge ting
Den 22 timer lage operasjonen ble utført på Cleveland Clinic i Ohio for to uker siden og ble ledet av sjefen for plastisk kirugisk forskningsavdeling, Maria Siemionow.

- Vår pasient fikk stygge tilnavn, og hun ble nedverdiget. Vi håper at det nå finnes håp for denne spesielle pasientgruppen. Mange gjemmer seg fra samfunnet og er redde for å gå på butikken eller i gata i frykt for å bli beglodd, latterliggjort og få tilnavn, sier hun til CNN.

Beholdt panna
Den amerikanske kvinnen har bedt om å få være anonym. Derfor vil legene verken offentliggjøre bilder av henne eller personalia.

Det eneste som er uforandret i kvinnens ansikt er selve haken og pannen. Resten har gjennomgått vesentlig rekonstruksjon og transplantasjon.

I god behold
Men hun skal ha kommet seg raskt etter operasjonen, og viser foreløpig ingen tegn til å avvise sitt nye ansikt.

Transplantasjonspasienter lever under konstant risiko for at kroppen vil avvise transplanterte kroppsdeler, og må gå på immunforsvarsreduserende medisiner resten av livet for å motvirke dette.

Vil blunke
Før operasjonen manglet pasienten høyre øye og overkjeven, og kunne verken smake eller lukte. Hun hadde også problemer med å snakke.

- Vårt håp er at hun vil kunne smile igjen. Med fysisk behandling håper vi pasienten vil få tilbake evnen til å lukte og blunke - og at hun vil få tilbake en rekke ansiktsfunksjoner, sier styreleder frank a: papay ved klinikkens plastikkinstitutt.

Aldri sett donoren
Siemionow forteller at pasienten aldri har sett bilder av donoren.

- Donoren ligner aldri på pasienten, og pasienten vil aldri ligne på donoren, sier hun. 

Myndighetene ga henne klarsignal til å utføre USAs første ansiktstransplantasjon allerede i 2004, men først nå har hun funnet en pasient hun mener kvalifiserer godt nok til en så omfattende operasjon.

- Det har tatt 20 års med forskning og fire år på å finne en pasient som skjønner risikoen dette innebærer. Bare de mest vansirede pasientene der alle andre metoder er utprøvd bør vurdere dette, sier hun.

22 TIMER: Operasjonen tok 22 timer og ble utført av i alt åtte kirurger ved Cleveland Clinic. Foto: SCANPIX
22 TIMER: Operasjonen tok 22 timer og ble utført av i alt åtte kirurger ved Cleveland Clinic. Foto: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!